Pikó András: Lázár János üzenete nem ajánlat, hanem zsarolás

2024.07.15. 18:30
Pikó András józsefvárosi polgármester a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának ügyében véleményezte Lázár János nemrég tett ajánlatát.

Lázár János építési és közlekedési miniszter még áprilisban jelentette be, hogy az egykori Magyar Rádió helyén megépítik Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát. Lapunk korábbi információi szerint a campust 2027 őszén adhatják át. A helyi önkormányzat ellenállását a Kúria egyik döntése törte meg április végén.

A Pázmány-campus ügyéről ebben a cikkünkben írtunk legutóbb. Kitértünk arra is, hogy az üggyel kapcsolatban Lázár János miniszter ígéretet tett arra, hogy folytatják a társadalmi egyeztetést a beruházásról.

Pikó András polgármester hétfőn a Facebook-oldalán posztolt az üggyel kapcsolatban, és úgy fogalmazott: „Lázár Jánosnak a palotanegyedieknek tett »ajánlata« – ha nem tetszik a fejlesztés, költözz el innen – ékesen bizonyítja a Magyar Katolikus Egyház és a kivitelezőjeként szereplő kormány valódi szándékait. A Pázmány-projekt nem kíván semmilyen módon sem illeszkedni a környezetébe, hanem le akarja uralni azt. Nem akar jó szomszédja lenni azoknak, akik most ott élnek, mert a Pázmány Campus lehetetlenné fogja tenni az életüket: a bontás és építés tönkre fogja tenni a házaikat és a lakásaikat.”

A gyarmatosítók viselkednek úgy az őslakosokkal, mint a Magyar Katolikus Egyház és az őt kiszolgáló kormány a palotanegyediekkel

– közölte Pikó András, aki szerint a másik oldal nem veszi figyelembe azt, hogy milyen rombolással jár a Campus felépítése, hogy hányan kényszerülhetnek „a lakóhelyük és az életük elhagyására, nem számít mennyibe kerül, és legfőképpen: nem számít az állampolgárok szava”.

Ott építenek és úgy építenek, ha a fene fenét eszik, akkor is. Az őslakosok meg költözzenek, ahová tudnak, majd legfeljebb kicsinosítjuk nekik a rezervátumot

– tette hozzá, majd kitért arra, hogy szerinte a beruházás másként is megtörténhetett volna, ha sor kerül „valódi társadalmi egyeztetésre”, és mindenki számára megfelelő kompromisszumot tudnak kialakítani.

„Pontosan tudjuk, hogy mit akarnak a palotanegyediek, mert lakossági véleményezést folytattunk. Lázár János is pontosan tudja, hogy mit akarnak a palotanegyediek, hiszen a véleményezés eredménye nyilvános. A palotanegyediek joggal várnak válaszokat a lakossági véleményezés eredményeivel kapcsolatban. Amíg ezekre a kérdésekre nem kapnak választ a lakók, Lázár üzenete nem ajánlat, hanem zsarolás” – közölte a polgármester, aki szerint még mindig nem késő, hogy változtassanak ezen, miután egy egy héttel ezelőtti kormányhatározat módosította a Pázmány-projekt ütemezését.

Az előzmény: ez volt Lázár János ajánlata 

Pikó András posztjának közvetlen előzménye az volt, hogy Lázár János egy pénteki posztban Józsefváros egy részének megújítására tett „ajánlatot a kerület lakóinak. 

Eszerint felújítják a beruházás közvetlen szomszédságában lévő utcák társasházainak homlokzatát a Bródy Sándor utcában, a Szentkirályi utcában és a Múzeum utcában. Felújítják a közterületeket, megújulnak a járdák, útburkolatok, a kapcsolódó közmű-infrastruktúra, ezzel egyidejűleg zöldítés, fa- és cserjetelepítés is megvalósul a Puskin utcában, a Múzeum utcában, a Szentkirályi utcában, a Bródy Sándor utcában, a Pollack Mihály téren, a Vas utca és Trefort utca teljes szakaszán. Továbbá vételi ajánlatot tesznek azoknak a lakástulajdonosoknak, akiknek ingatlanjai a Pázmány Campus közvetlen közelében találhatók, így a Bródy Sándor u. 9., a Szentkirályi u. 23., 29–31. és 33–35. szám alatti társasházakban.

„Így nemcsak az ország gazdagodik majd egy új egyetemi campusszal, hanem annak környezete is megújul majd – írta a miniszter, aki azt is kiemelte, hogy szerinte a VIII. kerület vezetése a többszöri kérés ellenére „sem hajlandó elmondani, hogyan rendezzük, fejlesszük a Pázmány Campus beruházáshoz kapcsolódó területet”.