Harci kutyával és csákánnyal támadt a rendőrökre egy nyírségi férfi

2024.07.18. 11:30

A rendelkezésre álló adatok szerint július 15-én reggel rendőrök jelentek meg egy harmincas évei elején járó férfi nyírségi otthonában, mert elővezetését rendelték el a korábban kiszabott szabadságvesztés büntetésének végrehajtása céljából, kezdi közleményét a Központi Nyomozó Főügyészség.

A rendőrök közölték a férfival az intézkedés okát, aki a gyanú szerint figyelmen kívül hagyta az együttműködésre irányuló felszólításokat, és azért, hogy a hivatalos személyek ne tudjanak bemenni az ingatlanba, az addig kikötözött harci kutyáját is elengedte.

A járőrök megerősítő erőt kértek a helyszínre, de a férfi továbbra sem volt együttműködő, majd a házból előhozott egy 110 centiméter nyélhosszúságú csákányt, és azzal a rendőrök felé hadonászva kijelentette, hogy megöli őket, ha bemennek a kapun.

Ezen kijelentését követően a rendőrök a szomszédos ingatlan felöl bementek a férfi udvarára, aki a csákánnyal egy csapó mozdulatot téve megindult feléjük, majd bemenekült a házba, magára zárta az ajtót, és az ablakon keresztül újra megöléssel fenyegette a hivatalos személyeket. A rendőrök berúgták az ajtót, amely mögött a férfi állt, feje felett a csákányt tartva, amelyet meglendített, majd megindított egy nagy erejű ütést egyikük felé, akinek hátra kellett lépnie, hogy az ütés ne találja el. Az elkövető ellenállását végül úgy sikerült letörni, hogy gázspray-t alkalmaztak, és egy rendőr elővette a szolgálati lőfegyverét.

Időközben megérkezett az elkövető apja, aki először a szomszédot fenyegette megveréssel, amiért együttműködött a rendőrökkel, majd 

név szerint megszólítva az egyik rendőrt fenyegette kitartóan azzal, hogy bosszút áll rajta, akár meg is öli az intézkedés miatt.

A két férfi még bilincselés közben is aktívan ellenállt, a fiatalabb menekülni próbált, az idősebb pedig még az előállítása közben is fenyegette az egyik rendőrt.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség elrendelte az elkövetők őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki – a fiatalabb férfit hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletének, továbbá felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, míg az idősebbet hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt –, majd sikeresen indítványozta mindkét gyanúsított letartóztatásának elrendelését.

A büntetett előéletű elkövetők – akik jelenleg más büntetőeljárás hatálya alatt is állnak – tagadják a cselekmény elkövetését, és védőjükkel együtt fellebbeztek a bíróság végzése ellen.