Novák Katalin korábban kitüntette a gyereket felrúgó karateedzőt, a minisztérium most visszakéri a díjait

2024.07.19. 11:44
Novák Katalin, Magyarország volt köztársasági elnöke, korábban család- és ifjúságügyért felelős államtitkár életműdíjjal tüntette ki azt a karateedzőt, aki bántalmazott egy nyolcéves kisfiút a szolnoki kalandparkban. A minisztérium elítélte a férfit, és arra szólította fel, „hogy minden díjról, amit valaha átvett, mondjon le”, és adja vissza azokat.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy Novák Katalin korábban család- és ifjúságügyért felelős államtitkár életműdíjjal tüntette ki azt a karateedzőt, aki bántalmazott egy felügyeletére bízott nyolcéves kisfiút a szolnoki kalandparkban.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium az RTL kérdésére ezzel kapcsolatban azt írta, hogy „ez az edző méltatlanná vált munkájára”. Hozzátették, tettét a leghatározottabban elítélik, és

felszólítják arra, hogy minden díjról, amit valaha átvett, mondjon le, és azokat adja vissza.

Orbán Viktor miniszterelnök pedig pénteki Kossuth rádiós interjújában fejtette ki a véleményét a kalandparkban történtekről.

Mint mondta: ez „elviselhetetlen, tűrhetetlen, következményekért kiált”.

Ha táborba adom a gyerekeket, tudom, hogy ki szervezi azt, az felelősséggel tartozik értük. Gondoskodik róluk, épségben tartja őket, és arról is gondoskodik jó esetben, hogy hasznosan töltsék az időt. Ott nem bánthatják a gyereket. Aki működteti a tábort, az tartozik felelősséggel. Ilyen embereknek nem akarjuk odaadni a gyermekeinket, ilyen emberek ne dolgozzanak ebben az ágazatban

– jelentette ki Orbán Viktor.

Videóra vették a bántalmazást

Mint arról korábban írtunk, sokkoló videót tett közzé a Szolnoki Városüzemeltetési Központ Kft., miután a szolnoki kalandparkban súlyosan bántalmazott egy gyereket az őt kísérő férfi. A felkavaró incidens azután történt, hogy a kisfiú összekülönbözött egy társával, miközben sorban álltak a mászófal előtt. Az anyuka szerint fia nagyon érzékeny, fél az ilyen kihívásoktól, ezért is lett feszült, amikor sorra került volna. Ezt látva az edző – aki egyébként a jászberényi karateegyesület vezetője – megbüntette.

A Szolnoki Rendőrkapitányság garázdaság vétségének gyanúja miatt folytat nyomozást. „A rendőrség a minél gyorsabb eljárásra törekszik. Ennek érdekében a nyomozati iratok összeállításánál arra törekszik, hogy lehetőség nyíljon a bíróság elé állítás jogintézményének alkalmazására, így az elkövető gyorsabban felelősségre vonható, és rövidebb időn belül ítélet születhet” – hangsúlyozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.