Több év börtönt is kaphat az edző, aki felrúgott egy kisfiút a szolnoki kalandparkban

2024.07.19. 06:31

Tuza Péter szerint a nyomozó hatóság azt is vizsgálni fogja, hogy a férfi korábban követett-e el hasonló bűncselekményt. Ha igen, az súlyosbító körülménynek számít – derült ki az RTL Híradójának riportjából.

Mindenképpen vizsgálni kell a testi sértés kísérletének a gyanúját. Amennyiben ez a személy a gyermekeket felügyelte, az ő felügyeletére voltak bízva a gyermekek, úgy a rendőrségnek azt is vizsgálnia kell, hogy a kiskorú veszélyeztetésének a bűntette az megvalósulhatott-e

– fogalmazott az ügyvéd, aki szerint többéves börtönbüntetést is kaphat, amennyiben vádat emelnek ellene és bűnösnek találják.

„Súlyos testi sértés kísérlete – márpedig itt a Jóisten szerencséje, vagy az ő általa biztosított jóság, hogy a gyereknek nem tört el semmije – az 3 évig terjedő szabadságvesztés. A kiskorú veszélyeztetése meg 5 évig terjedő szabadságvesztés lehet” − tette hozzá Tuza Péter, valamint elmondta, hogy az edzőt élete végéig eltiltják majd a karateedzői foglalkozástól.

Tahon Róbertet, a Magyar Karate Szakszövetség főtitkárát megdöbbentette az eset. „Döbbenet. Megnézi az ember egyszer, kétszer, háromszor, és nem hiszi el, amit lát” – mondta a csatornának. Hozzátette, hogy a szövetség úgy ismerte az edzőt, mint aki rengeteget tett a gyermeksport fellendítéséért, azonban ezzel az üggyel méltatlanná vált munkájára.

„Ez nem a karate, ez messze nem a karate. Nem ezt hirdetjük, és amit hirdetünk, azt mindenki ismeri, hogy miről szól a karate: a kölcsönös tiszteletről, arról, hogy mi egy olyan keleti kultúrán alapuló értékrendet szeretnénk átadni a gyermekeinknek, amelytől többek lesznek, jobbak lesznek, és reményeink szerint a világunk is, ezért elfogadhatatlan ez a cselekmény” − fogalmazott a főtitkár.

Megszólalt az ügyben a fiú édesanyja

Ahogy korábban írtuk, a kisfiú édesanyja is csak akkor szerzett tudomást a kalandparki incidensről, miután a Szolnoki Városüzemeltetési Központ Kft. közzétette a felvételt. „Annyit tudtam, hogy veszekedett valakivel, és amikor csütörtökön mentem érte, az edzővel nem találkoztam, csak az egyik kislány mondta, hogy Rolival volt egy kis gond. Leguggoltam hozzá, azt kérdeztem rögtön, hogy milyen volt a tábor. Mondta, hogy jó. És kérdeztem, milyen volt Szolnokon a kalandpark – azt mondta, hogy az nem volt jó. [...] Csak azt mondta, hogy összeveszett az egyik kisfiúval” – mesélte az anyuka.

Egy másik gyerek édesanyja küldte át neki a videót, ekkor tudta meg Tóthné Nagy Judit, hogy kisfia miért nem érezte jól magát a kalandparkban.

Azt hittem, hogy ott csuklok össze, gyomorgörcs[öm volt] és az összes szőr állt rajtam, mert én erről semmit nem tudtam. Odahívtam Rolit, és kérdeztem, hogy mi volt, mondja el nekem. Akkor már elmondta. Ő azt hitte, annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is

– idézte fel a kisfiával folytatott beszélgetést.

A Belügyminisztérium államtitkára szerint elfogadhatatlan, ami történt

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható – közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.

A gyerekeket mindenhol védeni kell. A gyermekbántalmazók ellen a legszigorúbban lépünk fel. Nincs kibúvó, nincs kegyelem annak, aki gyermeket bántalmaz

– fogalmazott Rétvári Bence a közleményben.

Kiemelte: a rendőrség a videófelvétel megismerése után azonnal nyomozást indított, és beazonosította, hogy az eset a jászberényi székhelyű Yakuza SE által szervezett tábor keretén belül, a szolnoki kalandparkban történt, ahol 41 gyermek vett részt. A nyomozásban azonosították az elkövető személyét.

„A rendőrség a minél gyorsabb eljárásra törekszik. Ennek érdekében a nyomozati iratok összeállításánál arra törekszik, hogy lehetőség nyíljon a bíróság elé állítás jogintézményének alkalmazására, így az elkövető gyorsabban felelősségre vonható, és rövidebb időn belül ítélet születhet” – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Gyors és szigorú büntetésre van szükség ilyen esetekben, mert a gyermekek biztonsága a legfontosabb. A gyermekvédelmi törvény szigorításai révén lehetőség nyílik súlyosabb büntetés kiszabására

– nyilatkozta az államtitkár.