Így vélekedik az ország Magyar Péter ATV-s kivonulásáról

2024.07.25. 18:43
A Publicus Intézet Magyar Péter ATV-s botrányáról készített közvélemény-kutatást. A megkérdezettek túlnyomó többsége hallott az ügyről, és sokan negatívan vélekednek a Tisza Párt elnökének reakciójáról.

A Publicus Intézet közvélemény-kutatásának eredményét osztotta meg a Media1, amely Magyar Péter a Tisza Párt akkori alelnöke (most már elnöke) az ATV Egyenes beszéd című műsorából másfél perc után kivonult.

A reprezentatív felmérésből kiderült, hogy az emberek nagy része hallott arról, hogy Magyar Péter félbeszakította interjúját, és idő előtt távozott az ATV stúdiójából, amikor Rónai Egon műsorvezető a politikust korábbi állításaival szembesítette. A válaszadók 79 százaléka hallott az ügyről, 16 százalék nem, a megkérdezettek öt százaléka pedig nem válaszolt a kérdésre.

Akik hallottak róla, azok arra a kérdésre, hogy Magyar Péter helyesen járt-e el, mindössze 26 százalék mondta azt, hogy igen,

a válaszadók 63 százaléka szerint Magyar Péter nem járt el helyesen.

A kérdést fordított esetben is feltették, azaz helyesen járt-e el Rónai Egon. A válaszadók 55 százaléka mondta azt, hogy az ATV-s műsorvezető jól járt el, 34 százalék szerint nem.

Pártpreferenciát illetően a Fidesz–KDNP szavazók 74 százaléka, az ellenzékiek 89 százaléka értesült az ügyről, míg a Tisza Párt szimpatizánsainak 88 százaléka hallott a történtekről. A párt nélküliek 73 százaléka tudott a viharos távozásról. Ami az iskolázottságot illeti, a diplomások voltak a legértesültebbek a témában: 90 százalékuk hallott az ominózus esetről, a 8 általánossal rendelkezők 75 százaléka vélekedett hasonlóan.

A kutatás kiterjedt a településekre is. Az információk szerint a hír a községekbe is eljutott, hiszen az ott megkérdezettek 78 százaléka értesült a történtekről. A budapestiek 80, a városokban élők 81, míg a megyeszékhelyeken élők 75 százaléka ismeri az ügyet.

A konfliktusról

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Tisza Párt vezetője az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt. Rónai Egon a beszélgetés elején egy ajándékot adott át Magyar Péternek: a csatorna hosszú dokumentumban gyűjtötte össze, hogy az addig eltelt időszakban összesen hányszor foglalkoztak a Tisza Párt alelnökével, valamint hányszor hívták meg vendégként, amit nem fogadott el.

Mint írtuk, Magyar Péter múlt hét pénteken is szerepelt az ATV-ben, ahol a  „propaganda”  jelzővel illette a csatornát, majd többször is kitért a tulajdonos személyére, Németh Sándorra.

Magyar Pétert váratlanul érte Rónai Egon ajándéka, ezért ismét éles kritikával illette az ATV tulajdonosi körét. A műsorvezető arra kérte a Tisza Párt vezetőjét, hogy „fejezze be ezt a kutyakomédiát”. A műsorból másfél perc telt el, amikor Magyar Péter levette a mikroportját, majd kiviharzott az élő adásból.