Kásler Miklós: Én 50 fokos műtőkben végeztem 10-12 órás műtéteket

2024.07.25. 14:53
Az elmúlt időszakban tomboló hőséget sok kórház berendezése is megérezte, több intézmény klímája ment tönkre. A jelenleg zajló 33. Tusványoson Kásler Miklós, korábbi emberierőforrás-miniszter elmondta, szerinte ennek nem kellene problémát okoznia.

A 33. Tusványoson Kásler Miklós, Magyarország korábbi emberierőforrás-minisztere is előadást tartott, előtte pedig az RTL Híradója kérdezte arról, hogy a nagy hőségben sorra álltak le a klímák a kórházakban. 

A korábbi orvos szerint az, hogy egy műtőben meleg van, nem jelenti azt, hogy ne lehessen ott dolgozni.

Harminc évvel ezelőtt én 50 fokos műtőkben végeztem 10-12 órás műtéteket. Lehetséges volt, mert életmentő volt. Most ugyanez a helyzet

– mondta röviden az egykori miniszter.

Nagy küzdelem van a magyar kórházakban

Az elmúlt időszakban több kórház klímája is elromlott. Mint arról hírt adtunk, egyszerre hibásodtak meg az Uzsoki utcai és a Szent János Kórház klímaberendezései. Előbbi intézményben valamennyi műtőben szüneteltették a műtéteket, míg a Szent János Kórházban csak a traumatológián nem végezték el a beütemezett operációkat. A berendezések meghibásodása miatt a helyiségek annyira felforrósodtak, hogy az Uzsoki műtőiben 41,5 fokot mértek, a Jánosban pedig 38 fokos hőség bénította le az egészségügyi ellátást. Javításukról a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság rendelkezett.

Szent László Kórház ugyanezzel a problémával néz szembe, miután elromlott a légkondicionáló az intézmény transzplantációs osztályán. Az intézmény tájékoztatása szerint a berendezés kedd reggel ment tönkre, de a javítást már megkezdték. Eközben a tatabányai Szent Borbála Kórház sürgősségi osztálya egy ventilátorral próbálja felvenni a harcot a hőséggel, de sikertelenül. Később aztán érkezett az újabb hír: a Bethesda egyik berendezése is tönkrement, melynek javítási költségeit nem tudják finanszírozni, így a Facebookon kértek segítséget.