Eddig nem hallott titkokat árult el Orbán Viktor politikai igazgatója a Fidesz európai tervéről

ZS 3746
2024.07.25. 14:09
A 33. Tusványoson „A magyar stratégiai gondolkodás és konnektivitás” címmel vett részt egy beszélgetésen Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai igazgatója a Patrióták Európáért frakció létrehozásának hátteréről is beszélt.

Orbán Balázs a konnektivitásról kifejtette, ez azt jelenti, hogy egy adott országnak – akár a kultúra, a gazdaság, a külpolitika területén – minél több és mélyebb kapcsolatai vannak, annál nagyobbak azok a relatív előnyök, amelyek abban az alrendszerben az országra visszaáramolnak.

Ha valaki jól be van kötve a nemzetközi gazdaságba, a legtöbb iparágban, a világ több szereplőjével együttműködik, annál nagyobb eséllyel lesz annak az országnak pozitív és értelmezhető gazdasági tevékenysége

– mutatott rá a politikai igazgató, aki úgy látja, a régi világrend érvényét vesztette, és még senki nem tudja, hogyan fog kinézni az új. Erről évtizedek óta beszélnek, de Orbán Balázs könyve abban próbál újszerű dolgokat állítani, hogy azt mondja, most már Nyugaton van egy olyan stratégiai elképzelés, amely a világrendváltásra reagál, ez a blokkosodás.

Orbán Balázs leszögezte, a blokkosodás nem jó Magyarországnak, perifériára helyez minket, nem illeszkedik a geostratégiai pozíciónkhoz. Helyette kell egy alternatív megközelítés, ez a konnektivitás stratégiája. A politikus megemlítette azt is, intellektuális értelemben van egy nemzetközi együttműködés, amely a világrend változására adott más narratívákat és magyarázatokat szeretné felhangosítani.

„Ez a perspektíva volt az, amire azt mondtuk, hogy izgalmas”

Orbán Balázs szerint az európai parlamenti választás bizonyíték arra nézve, „hogy amit mi a nyugati társadalmak állapotával kapcsolatban gondolunk, az helyes”. A politikus aláhúzta: a nyugati társadalmak nem elégedettek azzal a politikával és vezetéssel, amivel ők találkoznak. Az EP-választás ezt szépen visszaigazolja, a legtöbb országban olyan pártok nyertek soha nem látott többséggel, amelyek az eddigi politikával szemben határozzák meg magukat.

A miniszterelnök politikai igazgatója elárulta, milyen megfontolások voltak amögött, hogy az eddig függetlenek között helyet foglaló Fidesz az Európai Parlamentben társalapítóként létrehozta a Patrióták Európáért frakciót, amely már a harmadik legnagyobb az EP-ben.

A Fidesz azért nem csatlakozott egyik meglévő frakcióhoz sem, mert úgy gondolták, aminek értelme lenne, az az, hogy a jobboldali pártok működjenek együtt egy erős integrációban. Ennek viszont olyan feltételei vannak, amelyek nem a Fideszen múlnak, a két legnagyobb ilyen irányultságú delegáció az olasz és a francia. Orbán Balázs kifejtette, az A terv az volt, hogy ez a két delegáció egyezzen meg, és jöjjön létre egy nagy frakció, de ez nem sikerült. Orbán Balázs egyébként úgy vélekedett, hogy a liberális oldal előbb-utóbb kikényszeríti a jobboldali politikai erők összefogását.

Amikor kiderült, hogy ez a megközelítés most nem vezet sikerre – folytatta a politikai igazgató –, az volt az első tervük, hogy függetlenek maradnak. Belső vita zajlott arról, hogy mennyit hoz vagy visz csatlakozni egy már létező frakcióhoz, de valószínűleg a függetlenek között maradtak volna.

Addig ez volt az álláspontunk, amíg ki nem nyílt az a lehetőség, hogy az európai politika történetében először lehetséges, hogy a közép-európaiak létrehozhassanak egy frakciót. Ez a perspektíva volt az, amire azt mondtuk, hogy izgalmas

– világította meg a frakcióalapítás hátterét Orbán Balázs, hozzátéve: ez jól sikerült, azonnal olyan gravitációs erőt tudtak létrehozni, amely a harmadik legnagyobb frakció lett. A politikus arra számít, hogy a Patrióták gravitációs ereje tovább növekedhet, további csatlakozók lehetnek.

Helyszíni stábunk Tusnádfürdőről eddig beszámolt: 

  • A megnyitóról, ahol Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának kormánypárti elnöke letakarta a jobb fülét, így emlékeztetve a Donald Trump elleni támadásra.
  • Később többek között Németh Zsolt és Mesterházy Attila, a Szocialisták és Demokraták elnöke, az MSZP volt vezetője vitázott a magyar külpolitikáról.
  • Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy kulináris hasonlattal mutatta be a magyar uniós elnökség eddigi tevékenységét.
  • Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő is Tusnádfürdőn van, ahol kezdésként Molnár Attila Károly eszmetörténésszel vitázott.
  • Németh Zsolttal videós interjút is készítettünk.
  • Szerdán pedig kétszer is felhőszakadás volt.

A 33. Tusványos politikai részét Orbán Viktor miniszterelnök szombati beszéde zárja, az Index addig folyamatosan cikkekkel és videókkal jelentkezik a helyszínről.

(Borítókép: Orbán Balázs Tusnádfürdőn 2024. július 25-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)