A román kormányfővel tárgyalt Orbán Viktor, de ez nem mindenkinek tetszik

2024.07.26. 11:27 Módosítva: 2024.07.26. 11:27
Mihai Tirnoveanu, a Nemzet Útja nacionalista egyesület elnöke úgy értesült, hogy most sem marad el a magyar és román kormányfő informális találkozója. Marcel Ciolacu reggeli kávéra fogadja a Tusnádfürdőre érkező Orbán Viktort – írja közösségi oldalán a román szélsőjobboldali párt vezetője. A román kormányfő már be is számolt a találkozóról.

Orbán Viktor csütörtök este érkezett meg az erdélyi Tusnádfürdőre, erről Megjöttek a huszárok címmel aznap este fél tíz körül posztolt a magyar miniszterelnök, aki a képen a köszöntésére kapott huszárkalapban látható. 

Szerintem így fogja elmondani szombat délelőtt a beszédét

– értékelte a román szélsőjobboldali párt elnöke, Mihai Tirnoveanu Facebook-oldalán a látottakat, majd részletezte, hogy miért sérelmezi a huszárkalapot. 

A magyar huszárok 1848-ban Avram Iancu ellen harcoltak és román parasztokat öltek, majd az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregének parancsnoksága alá kerültek, velük harcoltak többek között az első világháborúban Nagy-Magyarországért és 1919-ben is, amikor a román hadsereg szétzúzta a bolsevik magyar csapatokat Erdélyben

– írja a román nacionalista szervezet elnöke, hozzátéve: a román kormányfőnek, úgy tűnik, ez nem gond, mivel Marcel Ciolacu nem hivatalos látogatáson, teljes biztosítás mellett barátságos reggeli kávéval fogadja Orbán Viktort. 

Megállapodással zárult a találkozó

A román miniszterelnök friss posztja szerint ez már meg is történt. Marcel Ciolacu közlése szerint kétoldalú együttműködésben állapodtak meg az azonos érdekeltségű témában, főként a Budapest–Bukarest vasútvonalon zajló közép-kelet-európai régiós kereskedelmet illetően. Továbbá megköszönte Orbán Viktornak, hogy a soros EU-elnökség során támogatja Románia teljes jogú schengeni tagságát. 

Az informális megbeszélés hasonló a tavalyihoz, ugyanis 2023-ban pont ilyenkor, ilyen keretek között beszélt egymással a két vezető.

Elmaradhat a Tusványos-ellenes tüntetés

Ezúttal elmaradhat a magyarellenes demonstráció Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde alatt – a tavalyi tüntetésszervező Mihai Tirnoveanu csütörtöki bejegyzése ugyanis erre utal. Ezt azzal indokolja, hogy erőteljes biztonsági ellenőrzések előzik meg a magyar miniszterelnök felszólalását. 

Tusnádfürdő ostrom alatt lesz, még a madár sem repülhet át!

 – írta a tavalyi nacionalista megmozdulás egyik fő szervezője.

A Nemzet útja vezetője, Mihai Tirnoveanu már több magyarellenes tüntetést szervezett, tavaly áprilisban Novák Katalin volt köztársasági elnököt a nagykárolyi Kölcsey Ferenc-szobor felavatásakor kifeszített nemzeti zászlóval és magyarellenes skandálással várta több tucat román nacionalistával együtt. A rendezvényt rendőrök és csendőrök biztosították. Az év szeptemberben Tirnoveanu Kézdivásárhelyen állított Gábor Áron-szobor ellen is demonstrált hívei körében, a házak némelyikére kitűzött székely zászló ellen is felszólalt. 

Akkor a Maszol közlése szerint Orbán Viktort Kossuth Lajoshoz hasonlította, mivel szavai szerint a jelenkor magyar miniszterelnöke is „azon munkálkodik a romániai segítőivel, hogy Erdély ismét Magyarország része legyen”.