Nem akárhogyan szigorítana a DK a gyermekbántalmazással kapcsolatos törvényen

2024.07.27. 12:26

Szigorítana a Demokratikus Koalíció a kiskorúak bántalmazásának büntetési tételein, aminek okán az ellenzéki párt törvénymódosítást nyújt be. Gyurcsány Ferenc pártja A. Tibor, a tanítványát felrúgó karateedző miatt érzi szükségesnek, hogy változtassanak a Btk.-n.

A szombaton közvetített sajtótájékoztatón a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese, Arató Gergely elmondta: elfogadhatatlannak tartja, hogy a bántalmazó karateedző ellen mindössze garázdaság bűntette miatt indult eljárás. 

A DK közleménye alapján a törvénymódosítást követően egytől öt évig tartó szabadságvesztéssel lenne büntethető mindenki,

aki kiskorút testi sérülést okozva bántalmaz, vagy az emberi méltóságát súlyosan sértő, megalázó vagy erőszakos magatartást tanúsít, emellett a kiskorú lelki, erkölcsi, mentális vagy pszichés fejlődését veszélyezteti.

Ez két évtől nyolc évig tartó büntetésre módosul, hogyha maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást okoz a cselekmény, vagy azt aljas indokból követik el. Öt évtől tizenöt évig zárná börtönbe a DK azokat, akik a tettet 12 év alatti személy ellen követik el, vagy azt különös kegyetlenséggel követik el, illetve ha életveszélyt vagy halált okoznak.

A. Tibort egyelőre csak a Magyar Karate Szakszövetség szankcionálta, ők eltiltották a tanítástól, illetve egyesületét is büntették. Az eljárás még tart a férfi ellen, akit videóra vettek a szolnoki kalandparkban, és külföldre utazott, amikor a botrány kirobbant.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.