Tíz év alatt dupláját éri ez a corvinusos diploma

20240725091102 BI mood11
2024.07.29. 15:08
A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) adatai szerint a gazdasági területen a Budapesti Corvinus Egyetemen végzettek átlagbére a legmagasabb. A szakma iránt érdeklődő, legjobb eredménnyel rendelkező középiskolások évek óta első helyen jelölik meg az intézményt, ahová idén is a legmagasabb pontszámokkal lehetett bekerülni. Az ország legnépszerűbb szakán végzettek, a „gazdálkodási és menedzsment” corvinusos végzősei most először vehették át a megújult Gellért Campuson a diplomájukat. A diákok az Indexnek elmondták, milyen lehetőségek állnak előttük.

Az inspiráló közeget nevezte meg a Corvinus erősségének Bujáky Eszter, aki most vette át vörösdiplomáját gazdálkodási és menedzsment szakon. Tanulmányai alatt üzleti esetoldó versenyt nyert csapatával Sydney-ben, és társaival hasonló megmérettetéseken vettek részt Thaiföldön; üzleti tanácsadói területen fog dolgozni. Lapunknak a Corvinus előnyeként még a nemzetközi lehetőségeket emelte ki és a szakmai diákszervezeteket, amelyeknek az egyetem alatt a tagja lett.

A gyakorlati tudás mellett ezek élményeket, barátokat adtak számomra

– fogalmazott. Visszaemlékezve elmondta, hogy ugyan sokat kellett tanulni, de aki energiát fektet be, sikerrel teljesítheti a vizsgákat. A középiskolához képest a legnagyobb változásnak az önálló tanmenet összeállítását nevezte meg. A tanmenet kialakításában az egyetem segít, többek között a Navigátor karrier- és életúttervező platformmal, ez utóbbi csak a Corvinuson érhető el. Eszter egy év munka után, a szakmai tapasztalat után fog határozni arról, milyen mesterképzésen folytatja majd tanulmányait, nem zárkózik el a külföldi lehetőségektől sem. Erasmuson Írországban töltött egy félévet. 

Majd' tíz éve a legnépszerűbb szak

Nagy Judit egyetemi docens, a „gazdálkodási és menedzsment” képzés szakfelelőse az Indexnek elmondta, hogy a bolognai rendszer bevezetése óta szeretnének a legtöbben ilyen képesítést szerezni. Hozzátette, egyre erősebb tendencia, hogy a középiskolások legnagyobb számban a gazdaságtudományok felé orientálódnak. A területen a Budapesti Corvinus Egyetem évek óta első a megjelölt intézmények sorában, ahol rendre a legmagasabb ponthatárokra lehet számítani.

Idén a nappali tagozatos, térítésmentes – Corvinus-ösztöndíjas – alapképzéseknél mindegyik szaknál 440 pont feletti eredményekkel lehetett bekerülni.

Az intézménynél az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakon kellett a bejutáshoz a legmagasabb, legalább 478 pontot elérni. A gazdálkodási és menedzsment szakot itt angolul és magyarul is oktatják, előbbire idén 460, utóbbira 443 pont volt az ösztöndíjas ponthatár. Pótfelvételin még lehet rájuk – és néhány más corvinusos szakra is – jelentkezni augusztus 7-ig.

Minimális a lemorzsolódás

Az adatok szerint a legjobb tanulmányi és versenyen elért eredménnyel, nyelvvizsgával jelentkezők nagy arányban választják a Corvinust, ez magyarázza az évek óta rekordmagas ponthatárokat.

„Egyetemünkön a lemorzsolódási arány igen alacsony, mindössze 6 százalék, ami azzal is magyarázható, hogy a gazdasági területre jelentkezők közül a legkiválóbb eredményekkel rendelkező diákok nálunk szeretnének tovább tanulni. A képességeik mellett az élsportolókhoz hasonló versenyszellemmel rendelkeznek, a legjobb teljesítményre törekszenek"‒ mondta Nagy Judit.

Július utolsó hetében több mint 1700-an vehették át oklevelüket, nagy arányban kiváló minősítéssel. A képzések közül a jelentkezési toplista első helyén álló gazdálkodás és menedzsment szakon mintegy 170-en diplomáztak le idén nyáron.

Nagy Szabolcs szintén vörösdiplomával végezte el a szakot, gazdálkodáselméleti specializációval. Ugyan sokat tanult, de a kiváló tanulmányi eredmény ellenére nem kellett kihagynia a bulikat sem.

Imádtam az egyetem minden percét

– mondta lapunknak. A legtöbb barátja ugyan Debrecenbe ment tovább tanulni, ennek ellenére ő a Corvinust választotta, mint fogalmazott, a területen a legjobb intézmény hallgatója akart lenni. Pénzügy mesterképzésen folytatja tanulmányait szeptembertől, az új tapasztalatok gyűjtésére egy másik intézményt is kipróbálva, a hitelintézetnél töltött szakmai gyakorlat után jelölte ki magának ezt az irányt. Kérdésünkre, hogy a mesterszakot is ilyen minőségben tervezi elvégezni, azt felelte, hogy eddig sem tervezte. „Az utolsó tárgyaimnál a vizsgáimnál eszméltem rá, hogy valószínű meglesz a vörösdiploma” – felelte nevetve. 

Kiemelkedő bérezés

A felmérések szerint a középiskolásoknál a pályaválasztás elsődleges szempontjai között szerepel az adott szakterületen elérhető jövedelem, és az érdeklődésüknek megfelelő, izgalmas kihívásokat kínáló munka, valamint hogy a képesítéssel könnyen el tudjanak helyezkedni.

Ami a bérezést illeti, a DPR adatai szerint a corvinusos gazdasági diplomával rendelkezők 30 százalékkal magasabb fizetést kapnak a többi magyar egyetem gazdasági területén végzettek átlagbéréhez képest. A gazdálkodás és menedzsment alapszakon végzetteknél 488 ezer forint volt az átlagos kezdő fizetés 2023-ban, míg a tíz éve a Corvinuson diplomázottak már ennek dupláját, 892 ezer forintot keresik. Az Oktatási Hivatal információi szerint már 6 éven belül 1,7-szeresére növekedhet a jövedelmük.

Nagy Judit elmondta, hogy a hallgatóik többsége az oklevél átvétele előtt már dolgozik, vagy a lediplomázás után gyakorlatilag azonnal, átlagosan 2-3 hét alatt álláshoz jut, ugyanis az utolsó év szakmai gyakorlatát sokan állásajánlattal zárják. Az alapszakos diákok 75 százaléka ösztöndíjasként, tehát térítésmentesen tanul, a mesterképzésen majdnem 100 százalékuk, így a kevésbé tehetős családból származó, kiváló eredménnyel jelentkező felvételt nyert hallgatók is ugyanolyan eséllyel indulnak a munkaerőpiacon. Az egyetem közlése szerint a corvinusos képzésekre nem érvényes a röghöz kötés, azaz a végzettség megszerzése után nem kell annyi évet Magyarországon dolgozniuk, amennyit térítésmentes, ösztöndíjas formában tanultak – az állami ösztöndíjakkal ellentétben.

Az üzleti élet vezetőitől tanulhatnak

„Intézményünk erőssége, hogy mi nagyon erősen fókuszálunk a hallgatók képességeinek fejlesztésére, a pályakezdőktől elvárt olyan soft skillekre, mint a problémamegoldás, a kritikus gondolkodás, a csoportmunka, a magas fokú prezentációs és kommunikációs készség.

Mindemellett magas szintű tudást adunk át – olyan oktatókkal, akik a szakma élvonalába tartoznak. A vállalati partnerek oktatásba való bevonása révén a munkaerőpiacon kipróbált, valós gyakorlati tudást kapnak meg ezzel a diákok az ilyen együttműködések által

– mondta az egyetemi docens. 

Többek között a Hewlett Packard Enterprise (HPE) szenior menedzserei mint a Corvinus stratégiai partnerei is rendszeresen tartanak szakmai előadásokat, szemináriumokat is saját vállalati tapasztalataikról, iparági példákról. Szpisják Tibor ügyvezető elmondta, hogy ezzel az egyetemen tanult elméleteket gyakorlati példákkal tudják alátámasztani.

A diplomaosztón beszédében hangsúlyozta, hogy ő azoknak tud tanácsot adni, akik cégvezetőkké és vállalkozókká szeretnének válni. Kérdésünkre, hogy mit gondol, mi a legnagyobb kihívás, amivel a friss diplomás a munkaerőpiacon találkozik, Szpisják Tibor a türelmet emelte ki. „Szakmai alázattal; időbe kerül, amíg az adott cég véráramába bekerül valaki, tevékeny tagja tud lenni a munkaközösségnek”‒ jegyezte meg. Beszédében felidézte, hogy már első munkanapján elhatározta, a cég vezetője akar lenni, végül ezt tíz év alatt elérte.

A cél kijelölése nagyon fontos ahhoz, hogy az odavezető utat is megtaláljuk, emellett valamiben kiemelkedőnek kell lenni, ami olyan szakterületen és munkahelyen lehetséges, amit szeretünk

– tanácsolta a HPE ügyvezetője. 

A hallgatók visszajelzése alapján a corvinusos képzési struktúra egyik erőssége a vezető vállalatokkal való szoros együttműködés. Az elsőéves alapozás után a második évtől vannak olyan tárgyaik, ahol rendszeresen találkoznak az üzleti életben sikeres vendégelőadókkal, valós eseteket felvonultató projekteken dolgoznak, aminek megoldásait sokszor vállalati zsűri előtt kell prezentálniuk. A hetedik félévben az itt megszerzett tudást cégeknél, szakmai gyakorlaton próbálhatják ki – ismertette a szakfelelős.

Globális szemlélet

A tanmenet úgy van kialakítva, hogy egy félévet a hallgató külföldön tudjon tanulni – nagyjából harmaduk él ezzel a lehetőséggel, éppen ezért az erre jelentkezők több mint 90 százaléka bekerül a programba. „Az Erasmus- vagy Pannónia-program, ha nem is fedez minden költséget, de nagy támogatást jelent, és az ösztöndíj révén olyan diákok is kijuthatnak külföldre, akiknek a családja nem tudná megengedni magának a külföldi taníttatást” – mutatott rá Nagy Judit. 

Angol nyelvű képzéseiken a világ minden tájáról, az Egyesült Államokból, Brazíliából, Mexikóból érkeznek olyan kiváló eredményekkel rendelkező hallgatók, akik közül többen magyar gyökerekkel rendelkeznek, de Nyugat-Európából, Németországból, Svájcból is jönnek olyan diákok, akik Budapesten, a Corvinus Egyetemen szeretnének tanulni. „Többségében ők anyaországukban kamatoztatják az itt megszerzett tudást, vagy folytatják nálunk mesterképzésen a tanulmányaikat” – részletezte az egyetemi docens. 

Szabó Lajos megbízott rektor a ponthatárok kihirdetése kapcsán hangsúlyozta, az egyetemet határokon átívelő szemlélet, pezsgő multikulturális környezet jellemzi, a globális szemléletnek megfelelően egyre több nemzetközi oktatótól tanulhatnak hallgatóik. Ásványi Katalin tanszékvezető egyetemi docens az ünnepélyes diplomaosztón arról beszélt, hogy a Corvinus a nemzetközi alumni közösségével intenzív kapcsolatokat ápol, ami az üzleti életben is jól kamatoztatható. 

Orientálja a bizonytalanokat

Nagy Szabolcs korábbi kollégiumi szobatársa, a szintén most diplomát szerzett Szakály Domonkos a linzi Erasmus-program után döntötte el, hogy nemzetközi környezetben szeretne dolgozni. A frissdiplomás a társaihoz hasonlóan a magas presztízs miatt jelentkezett a Corvinusra, a gazdálkodási és menedzsment szakot a rugalmasság miatt jelölte meg első helyen.

Itt volt időnk eldönteni, mi érdekel minket igazán

– jegyezte meg, végül a gazdálkodáselméleti specializációt választotta. Pénzügy és számvitel területen Máltán dolgozik egy cégnél, ahova először Erasmuson keresztül, szakmai gyakorlatra került ki. Itt két hónappal később egy üresedés miatt már teljes állást ajánlottak neki. Tervei közt később a mesterképzés és az ACCA nemzetközi szakmai titulus megszerzése szerepel. 

A gazdálkodási és menedzsment képzés népszerűségét Nagy Judit szakfelelős abban is látja, hogy az üzleti életben karriert építeni kívánó, de szakterületet illetően még bizonytalan hallgató számára is előnyös. Az első két évben a terület széles spektrumával megismerkedhetnek, tanulnak többek között stratégiai menedzsmentet, vállalatvezetést, pénzügyet, számvitelt, humánerőforrást, turizmust, fenntarthatóságot, marketinget. Ezután kialakul, hogy mi az ő útjuk, amivel sikeres karriert építhetnek. A harmadik tanévben tizenhat specializáció közül választhatnak, angol nyelven négyet, ez azt jelenti, hogy adott témakörre fókuszáltan specializációnként öt, számukra kifejlesztett tantárgyat tanulnak.

Szakály Borbála a szakon üzleti kommunikációra specializálódott, külföldön, Dániában folyatja a mesterképzést sales management szakon. Elmondása szerint kezdetben még turizmusban, hotelmenedzsmentben gondolkozott, az első év végén, a marketingtárgyak után orientálódott más irányba, ezért is hasznos, hogy ezen a szakon nem kell már a felvételikor eldönteni a szűk szakirányt. Válogatott ritmikus sportgimnasztikázóként gyakran járt külföldön, Erasmuson is volt Linzben, ezért döntött a külföldi továbbtanulás mellett. 

A hallgatóknak feltett körkérdésünkre, hogy mi fog leginkább hiányozni nekik a most lezárt corvinusos évekből: „a közösség” – felelték egyöntetűen. 

(Ez a támogatott szerkesztőségi tartalom a Budapesti Corvinus Egyetem közreműködésével jött létre.)

(Borítókép: Bielik István)