Lázár János megjutalmazza a MÁV fizikai dolgozóit a hőség miatt

2024.07.29. 11:34
Lázár János építési és közlekedési miniszter rendkívüli bejelentést tett a Facebookon: a forróságban tanúsított kitartó munkájáért a MÁV-csoport minden, vagyis 33 ezer fizikai dolgozójának nettó 200 ezer forint egyszeri, SZÉP-kártyára utalt összeggel mondanak köszönetet.

„Nincs az a kánikula, amit a MÁV-os kollégák ne bírnának ki” – kezdte Lázár János építési és közlekedési miniszter a rendkívüli bejelentését a Facebookon, amelyben a MÁV csoport fizikai munkát végző munkatársai részére jelentett be egy egyszeri kifizetést.

Lázár János azt írta, hogy a MÁV-csoport munkatársai – mozdony- és buszvezetők, jegyvizsgálók, pályamunkások, forgalmisták, karbantartók és szerelők – a forróság és a „lepusztult géppark” ellenére mégis mozgásban tartják az országot, ezért

ennek a több mint 33 ezer (!) kollégának a kiváló munkájukért járó fizetésüket kiegészítve, augusztus 15-ig, nettó 200 ezer forint, egyszeri, SZÉP-kártyára utalt összeggel szeretnénk köszönetet mondani

– közölte a miniszter, hozzátéve, hogy a teljes vasúti és autóbuszos közlekedést megújítják a minisztériumával egy 10 éves fejlesztési program keretében. 

Ezen kívül Lázár János belengette, hogy az Építési és Közlekedési Minisztériumban nagy bejelentés érkezik a héten. Viccesen megjegyezte, hogy „sínre teszik a dolgokat”. 

A tartós hőség és egy panaszos levél apropóján szerkesztőségünk utánajárt, milyen hatásfokkal rendelkeznek a MÁV légkondicionáló és más hűtési rendszerei. Erről itt olvashatnak bővebben. 

Bejelentés bejelentés hátán

A miniszter múlt héten is fontos bejelentéssel élt, amikor közölte, hogy MÁV Személyszállítási Zrt. néven folytatja tovább tevékenységét a Volánbusz Zrt. és a MÁV-Start Zrt., mivel hivatalosan is elrendelte a két állami tulajdonú személyszállító nagyvállalat egyesülését. Erről Lázár János úgy nyilatkozott, hogy az integrációnak elsősorban cégjogi jelentősége van, és a dolgozók napi munkavégzését alig észrevehetően érinti. 

Lázár Jánosnak az átalakítások kezdete óta nem mindig zökkenőmentes a viszonya a MÁV-csoporttal, Lázár János július 1-jei hatállyal egy friss határozatban megszüntette a home office lehetőségét a MÁV–Volán-csoport dolgozóinál.

A Vasutasok Szakszervezetét megdöbbentette a lépés, ezért felszólította az építési és közlekedési minisztert, hogy lépjen vissza a döntéstől. Az intézkedés a vezérigazgatóság 2100 fős tagságának egyharmadát érinti. Ezt követően egy hét sem telt el, és jött a bejelentés, miszerint nem csak a MÁV–Volán-csoport dolgozóit érinti az otthoni munkavégzés tilalma, hanem a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) valamennyi állami cégénél betiltották a home office-t.