Figyelmeztet a BKK, csalók miatt kell résen lenni Budapest forgalmas csomópontjain

2024.07.30. 15:03 Módosítva: 2024.07.30. 15:24
A Budapesti Közlekedési Központhoz arra hívta fel a fővárosi utazók figyelmét, hogy szélhámosok ütötték fel fejüket a főváros forgalmasabb csomópontjain. A csalók rendkívül jutányos – többek között – értékcikkeket kínálnak, de cserébe semmit vagy használhatatlan jegyeket, bérleteket adnak.

Több bejelentés is érkezett a Budapesti Közlekedési Központhoz az elmúlt időszakban, hogy szélhámosok – magukat a BKK vagy a BKV munkatársainak kiadva – próbálják megkárosítani a fővárosban közlekedőket – figyelmeztet a BKK a közösségi médiában.

Mint írják, a csalók forgalmas csomópontok környékén tűntek fel, és rendkívül kedvező áron kínáltak eladásra különböző értékcikkeket, így jegyeket vagy bérleteket. Az elkövetők a legtöbbször semmit sem adtak át a megkárosítottaknak, de az is előfordult, hogy érvénytelen, az utazásra nem használható jegyet vagy bérletet nyújtottak át a gyanútlan áldozatoknak.

A BKK ezúton is arra kéri az ügyfeleit, hogy jegy- és bérletvásárláskor legyenek fokozottan óvatosak, és a jegyeket, bérleteket kizárólag a hivatalos értékesítési csatornákon, tehát online többek közt a BudapestGO applikációban, vagy személyesen a BKK Pontkeresőjében található értékesítőhelyeken szerezzék be, így biztosan elkerülik, hogy csalás áldozatai legyenek.

Sok csalás történt az elmúlt időszakban

Néhány nappal ezelőtt arról is beszámoltunk, hogy több százszor igényeltek gyanútlan banki ügyfelek nevében személyi kölcsönt kiberbűnözők Magyarországon. A pénzintézetek a kísérletek egy részét időben észlelték, ugyanakkor száznál is több ügyfélnek nemcsak a számláját nullázták le a csalók, hanem átlagosan 4 millió forintos adósságba is belevitték őket.

Korábban több ízben is írtunk arról, hogy a használt autót vásárlók könnyedén lehetnek csalás áldozatai, még a prémiumkategória sem szab gátat a szélhámosoknak. Leggyakrabban a kilométerórát tekerik vissza, de az Index arról is írt, hogy Magyarország a használtautó-csalások egyik bázisa – akár pénzügyi katasztrófát is jelenthet egy rossz autóvétel.