Magyar Péter megszólalt a vagyoni helyzetéről: Soha nem állítottam, hogy jogászként rosszul kerestem

DSC3134
2024.07.30. 10:32
Magyar Péter úgy látja, hogy jövedelmi nyilatkozata közzététele óta „az egész sajtó ezen csámcsog”, ezért megfogalmazott pár észrevételt, majd egy ígéretet is tett.

Az Európai Parlament oldalán közzétették az EP-képviselők jövedelmi nyilatkozatát, amiből a Tisza Párt hét képviselőjének bevételeire is rálátás nyílt. Magyar Péter nyilatkozatából kiderült, hogy volt olyan időszak, amikor hivatalosan jobban keresett, mint a miniszterelnök – írtuk tegnapi cikkünkben.

„Tegnap, az ígéretünknek megfelelően, nyilvánosságra hoztuk minden Tisza párti EP-képviselő jövedelmi nyilatkozatát 2021-ig visszamenőleg. Az enyémet is. Ez ugyan nem egy vagyonnyilatkozat, de már az egész sajtó ezen csámcsog, ezért pár észrevétel” – írja Facebook-oldalán Magyar Péter.

A politikus leszögezte:

Soha nem állítottam, hogy jogászként rosszul kerestem az »előző« életemben. Dolgoztam ügyvédként, nyolc évig diplomataként, majd egy magáncégnél jogi igazgatóként és befektetési tanácsadóként, és emellett voltak állami megbízásaim. Most EP-képviselőként a fizetésem a korábbi jövedelmemnél jóval alacsonyabb lesz, és ennek a felét minden hónapban jótékonysági célra ajánlom fel.

Magyar Péter azzal folytatta: „Húsz éve dolgozom, van egy nagyobb és egy kisebb budai lakásom, egy üres telkem a Káli-medencében és egy hatéves Volvóm, valamint ugyanannyi megtakarításom, amennyi jelzáloghitelem az ingatlanokon. Talán egyetértünk abban, hogy ez nem egy NER-lovag-szint, mert oda évi 10 milliárd forint a belépő szint. És nem munkabérből.”

A pártelnök megjegyezte: „Mi a Tisza Pártnál hiszünk az átláthatóságban és az őszinteségben. Nem gondoljuk például, hogy egy miniszterelnöknek azt kell hazudnia, hogy nincs megtakarítása, miközben 10 milliárdos uradalmi birtokot építtet a családjával, és a veje pár év alatt 500 milliárdot kuporgatott össze, a haverja pedig 1000 milliárd forintot kezel.”

Magyar Péter végül azt ígérte, ha felhatalmazást kapnak, teljesen új vagyonnyilatkozati rendszert vezetnének be, és húsz évre visszamenőleg minden magas rangú politikust a családtagjaikkal együtt vagyonosodási vizsgálatnak vetnének alá. „Ha nem tudnak elszámolni a tényleges gazdagodásuk forrásával, akkor a különbözetet adóhiányként be fogják fizetni az államkasszába. Ha nem fizetik be, akkor a végrehajtók behajtják rajtuk” – húzta alá a politikus.

(Borítókép: Magyar Péter 2024. június 1-én. Fotó: Tövissi Bence / Index)