Gyurcsány Ferenc megfejtette, hogy mivel kezdődött „a Fidesz országuralma”

2024.07.31. 13:36
„Akié a nyelv, azé a gondolat, aki uralja a gondolatot, az teremti a valóságot, akié a valóság, azé az ország” – vélekedett Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke úgy gondolja, hogy Orbán Viktor „hamis nyelvvel hamis világot teremt”.

Gyurcsány Ferenc kezdésként egy példával szemléltette a nyelv és a valóság kapcsolatát: „Egy alaktalan homokkupacon szorgosan dolgozó kislányt kérdezi az apja a szárszói strandon, hogy mi az, amit épít. – Hát nem látod? Ez egy balatoni víziszörny – válaszolja a gyerek némi sértettséggel a hangjában, nem értve, hogy az apja miért kérdez ilyen butaságot, hiszen teljesen egyértelmű, hogy az egy spinosaurus, vagy hogy is mondták a YouTube-on. – Bocsánat, most már látom – szabadkozik az apja, közben meg komolyan bólogat. A kislány értelmezést adott az alaktalan anyaghoz, az ő konstruált valósága győzött apja bizonytalansága fölött.”

A Demokratikus Koalíció elnöke úgy látja, hogy a hétköznapok egyszerű dolgokból állnak össze, például el kell vinni a gyereket az óvodába, át kell utalni a gázszámlát, meg kell szerelni a csöpögő csapot, viszont ehhez képest a világ „lehetetlenül bonyolult. Ott van a kvantumelmélet, a szociológusok egykori lipcsei iskolája, Kína terve, ami az »Egy út, egy övezet« nevet viseli, és akkor még nem beszéltünk a woke-nak hívott jelenségről, amit sokszor hallunk, de a legtöbbünknek fogalma sincs, hogy az mi fán terem”.

Gyurcsány Ferenc szerint „szükségünk van valakire, aki elmagyarázza nekünk ezt a világot, hogy tudjuk értelmezni, hogy képesek legyünk befogadni. Aki ezt megteszi, az meg is alkotja bennünk a képet, a képzetet, a gondolatot, az végeredményben valóságot konstruál bennünk. Azt fogjuk látni, érteni, amit ő épít fel az elménkben, az érzéseinkben, a lelkünkben, és csak a legvégén az agyunkban, ha egyáltalán. A politika évtizedek óta arról a küzdelemről szól, hogy ki mondja el, ki értelmezi a világot, hogy kinek az értelmezését fogadja el a többség. Aki győz a mesélésben, az győz a valóságban is”.

Akié a nyelv, azé a gondolat, aki uralja a gondolatot, az teremti a valóságot, akié a valóság, azé az ország. A Fidesz országuralma a nyelv uralmával kezdődött. A nyelv uralma a politikában nem időtlen, nem végleges és nem örök. De például meghosszabbíthatja az egyébként érdemtelen politika támogatottságát, mint ahogy történik ez a mostani Magyarországon

– vélekedett a volt miniszterelnök. Hozzátette: „Amikor a Fidesztől független sajtó átveszi a hatalom nyelvi világát, akkor átveszi a valóság fideszes értelmezését is, ezzel hozzájárul a hatalom legitimációjához. Amikor az ellenzék sok nyelven beszél, rosszabb esetben a Fidesz nyelvén beszél, akkor ugyanezt teszi.”

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a nyelv egy időre képes meghajlítani a valóságot, Orbán Viktor pedig „hamis nyelvvel hamis világot teremt”. A pártelnök hajlik arra a véleményre, hogy ennek hátterét és következményeit az ellenzéki oldalon csak a DK érti.