A magyar szakszervezetnek nem volt pénze kiutazni az Oktatási Világszervezet kongresszusára, a németek állták a cechet

2024.07.31. 11:47
Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője részt vesz az Oktatási Világszervezet tizedik nemzetközi kongresszusán, de a PDSZ-nek segítségre volt szüksége az úthoz.

A német tanárszakszervezet anyagi támogatásával vehet részt magyarországi küldött az Oktatási Világszervezet tizedik nemzetközi kongresszusán, amelyet idén Argentínában tartanak, július 29. és augusztus 2. között – írja a Népszava.

Nagy Erzsébet a lapnak elmondta, eredetileg nem vett volna részt az eseményen, mert az utazás költségeit sem ő, sem a PDSZ nem tudta volna kifizetni, különösen azután, hogy a tagdíjbevételeik jelentősen csökkentek a szakszervezeteket érintő új szabályozás miatt.

„Sok tagunkat nem sikerült elérni, és még mindig nem tudják, hogy a tagdíjakat már nem vonja le automatikusan a munkáltató, az utalást mindenkinek magának kell intéznie. Emiatt havonta egy-másfél millió forinttal kevesebb a bevételünk, mint korábban” – árulta el a PDSZ ügyvivője.

A kevesebb bevétel miatt a világkongresszusról is lemondtak, de a német tanárszakszervezet, a GEW kifizette a PDSZ delegáltjának utazási költségeit. Nagy Erzsébet kedden a magyar iskolákban dolgozó, nevelés-oktatást segítő munkatársak helyzetéről tartott előadást, majd meghívást kapott egy egyeztetésre az Amerikai Tanárok Szövetségétől.