Vesztegetési pénzzel buktattak le egy kormánytisztviselőt

2024.07.31. 11:21
Első fokon végrehajtandó szabadságvesztésre, három év börtönbüntetésre ítéltek egy, a megbízhatósági vizsgálaton megbukott kormánytisztviselőt – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) – előzetes ügyészi jóváhagyást követően – megbízhatósági vizsgálatot hajtott végre egy észak-magyarországi kormányhivatal kormánytisztviselőjével szemben.

A vádirat alapján a kormánytisztviselő a valótlan tartalmú iratok felhasználásával kezdeményezett fiktív közigazgatási eljárásban – amelyről nem tudta, hogy az a korrupció feltárását célzó megbízhatósági vizsgálat része – vesztegetési pénzért cserébe akarta az eljárást a cég érdekében befolyásolni.

A megalapozott gyanú szerint a hivatalos személy a közbenjárásért elfogadta a felajánlott 150 ezer forintot, majd azt követően, hogy átvette a vesztegetési pénzt, arra is ígéretet tett, hogy részéről a cég a jövőben is számíthat hasonló segítségre.

A megbízhatósági vizsgálat tehát jogsértést tárt fel, és azzal az eredménnyel zárult, hogy a kormánytisztviselő bűncselekményt követett el, amikor munkavégzése során nem tett eleget a jogszabályban előírt hivatali kötelezettségeinek, és elfogadta a működésével kapcsolatban felajánlott jogtalan vagyoni előnyt.

Ezért az NVSZ feljelentést tett a kormánytisztviselő ellen, akit gyanúsítotti kihallgatása után a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség gyorsított eljárásban bíróság elé állított. A bíróság hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt három év börtönbüntetésre, emellett pénzbüntetésre és a köztisztviselői jogviszonytól történő végleges hatályú eltiltásra ítélte a volt hivatalos személyt – áll a közleményben.