18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Megszólaltak Till Tamás szülei: Nagyon bíztunk benne, hogy él valahol

2024.08.01. 16:31
Till Tamás szülei arra a verzióra, amelyet ma fedett fel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), egyáltalán nem gondoltak, 24 évig abban a tudatban éltek, hogy talán elrabolták a fiukat. A 11 éves korában eltűnt, majd meggyilkolt kisfiú szülei egyelőre nem tudják, mi volt a jobb: a tudat, hogy fiuk még életben lehet, vagy az, hogy hamarosan eltemethetik.

Ez katasztrófa, én egyszerűen nem is értem, hogy egy ember hogy tud ilyet megtenni – mondta Till Tamás, a 24 éve, 11 évesen eltűnt, majd holtan megtalált kisfiú édesanyja a Blikknek, miután augusztus 1-jén a rendőrség egy sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a fiú holttestét találták meg egy bajai melléképület aljzatába betonozva. A rendőrség emberölés gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben, de eddig még senkit sem hallgattak ki gyanúsítottként.

Ahogyan arról beszámoltunk, huszonnégy évvel ezelőtti bűntényt derített fel a magyar rendőrség, és a 2000-ben, akkor 11 éves Till Tamás eltűnésének körülményeiről számolt be egy sajtótájékoztatón csütörtökön. Till Tamás, aki most lenne 35 éves, a vadasparkba indult 2000 májusában biciklivel, de már sohasem tért haza, évtizedekig eltűntként keresték. Idén júniusban azonban egy információ áttörést hozott az ügyben, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közölte, hogy a 24 éve eltűnt Till Tamás holttestét találták meg egy bajai tanya melléképületében, ahol egy akkor 60 éves férfi – aki azóta már nem él, öngyilkos lett – fóliában tekerve rejtette el. A szülőkkel orvos jelenlétében közölték a drámai hírt. 

Lehet, hogy jobb volt a tudat, hogy még él

Till Mátyás, a kisfiú édesapja a 24.hu-nak azt mondta, két napja tudják a feleségével, hogy megtalálhatták Tamás maradványait, tudtak a sajtótájékoztatóról is, de hivatalosan még nem tájékoztatták őket a fejleményekről. 

Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert az elmúlt 24 évben minden napunk arról szólt a feleségemmel, hogy kerestük Tamást. Rengeteg érzés kavarog bennem. Nem lehet tudni, hogy az a jobb, hogy meglett, vagy az, ha nem került volna elő. Amíg nem kapunk hivatalos tájékoztatást az ügyben, addig nem szeretnék most ennél többet mondani

– közölte a megtört édesapa a lappal. 

Till Tamás édesanyja arról beszélt a Blikknek, hogy rettentő érzés volt, amikor a rendőrök arról közölték, hogy fiuk földi maradványait találhatták meg. 

Nagyon bíztam benne, hogy él valahol. De a maradványai kiadásával végső búcsút tudunk tőle venni

– mondta az édesanya, aki arról is mesélt, hogy négy évvel ezelőtt beteg lett, sztrókot kapott, gyakorlatilag mindenben a férje segítségére szorul. 

„Látom a fiam osztálytársait, felnőtt családapák”

Az asszony a rendőrséggel kapcsolatos megpróbáltatásokról is mesélt, azt mondta, szerinte sokáig Mátyást, a férjét gyanúsították. Ezt végül a hazugságvizsgálat törte meg. 

A továbbiakban nagyon várják a genetikai vizsgálat eredményét, és hogy mi lesz. Legvalószínűbb verzióként ez idáig azt tartották számon, hogy fiukat elrabolták, arra, amire fény derült, nem gondoltak. Tamás édesanyja azt mondta, nem ismerték a tanya tulajdonosát, vagyis a férfit, aki megölhette a gyereküket, és el sem tudják képzelni, miért tette, amit tett. 

Az asszony szerint még mindig nagyon sok a kérdőjel fia halálának ügyében, és nagyon bíznak benne, hogy mindenre kapnak választ. Nevesül, hogy miért tette az elkövető ezt a szörnyűséget.

A legszörnyűbb az, hogy látom az osztálytársait: felnőtt fiatalemberek és családapák. Én nem láthattam, hogy a fiam hogy nő föl

– nyilatkozta a megtört édesanya. 

Az ásatás alatt készült felvételeket a rendőrség YouTube-csatornáján közzétették, amit 18 év feletti, erős idegzetű olvasóink ezen a linken tudnak megtekinteni. A sajtótájékoztatóról írt részletes beszámolónkat és a gyilkosság részleteit ide kattintva követhetik nyomon. 

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.