Nyolc vármegyére kiadták a veszélyjelzést Magyarországon

2024.08.01. 06:22 Módosítva: 2024.08.01. 11:20
Csütörtökön ismét fokozódik a meleg, a napsütés mellett helyenként záporok és zivatarok is kialakulhatnak. A HungaroMet Zrt. több vármegyére is kiadta a figyelmeztetést. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között alakul.

A napsütés és a fátyolfelhők mellett a délutáni órákban néhol záporok és zivatarok is kialakulhatnak. A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad, de a zivatarok környezetében szélerősödés is előfordulhat. Hajnalban 12 és 19 fok közötti idő várható, míg délután 32 és 37 fok között alakul a hőmérséklet. 

A HungaroMet veszélyjelzése szerint magas középhőmérséklet miatt másodfokú, narancssárga riasztást adtak ki Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére.

Néhány fokkal alacsonyabb lehet a hőmérséklet Pest, Baranya, Békés, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Veszprém és Zala vármegyében, ahol a hőség miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben.  

Magyarország nagy részén továbbra sem várható csapadék, zivatarok kialakulása miatt hat vármegyére adtak ki figyelmeztetést, köztük: 

  • Borsod-Abaúj-Zemplén, 
  • Fejér,
  • Győr-Moson-Sopron, 
  • Komárom-Esztergom,
  • Nógrád,
  • Vas,
  • Veszprém
  • és Zala vármegyére.

Az érintett területeken az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat.

A helyenként kialakuló záporok a jelenlegi aszályhelyzeten sem javítanak. A Hungaromet Zrt. szerint rengeteg nedvesség hiányzik a talaj mélyebb rétegeiből, ami még csak rosszabb lehet a következő napokban. 

Nagyon erős UV-sugárzás várható

Csütörtökön nem érkezik front, de a nagy meleg miatt többek között migrén és fáradékonyság is előfordulhat.

A nagy napi hőingás miatt tovább fokozódhatnak a vérnyomásproblémák, de szédülés és rosszullét is felléphet. 

Nagyon erős lesz az UV-sugárzás. A legmelegebb órákban (10 és 16 óra között) ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a szabadban, mert könnyen hőgutát, napszúrást kaphatunk – derül ki az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzéséből. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras