Kézikocsival jelentek meg a tiltakozók a minisztériumnál, katona fogadta őket

ZS 0051
2024.08.02. 15:06
A Szülői Hang az aHanggal közösen egy kézikocsinyi könyvet, valamint egy petíciót vitt pénteken a Honvédelmi Minisztériumhoz. A résztvevők az ellen tiltakoznak, hogy tiszteket és altiszteket vezényelhessenek a tankerületekhez, akár oktatói munkára is.

Az aHang és a Szülői Hang azután kezdett tiltakozásba, hogy júniusban a kormány elfogadott egy jogszabályt, amely szerint 55 évnél idősebb tiszteket és altiszteket vezényelhetnek tankerületekhez, akár oktatói munkára is. A két petíciót több mint húszezren írták alá.

Pénteken az aktivisták transzparensekkel és könyvekkel jelentek meg a Honvédelmi Minisztériumnál. Szalóki Viktor, az aHang szóvivője elmondta, bár az elmúlt időszakban az oktatás témája kevésbé van jelen a közbeszédben, a problémák és az évtizedes mulasztások nem oldódtak meg egyik napról a másikra.

A kormány egyre hajmeresztőbb lépésekkel zülleszti tovább a magyar oktatási rendszert. Erre tökéletes példa az a nemrégiben elfogadott jogszabály is, amely ellen a mostani akciónkkal is tiltakozunk. Minden szakmai szempontot figyelmen kívül hagy az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy 55 évnél idősebb tiszteket és altiszteket vezényelhetnek tankerületekhez, akár oktatói munkára is. Hiába jelezték már a legelején a szakmai szervezetek, hogy ez elfogadhatatlan, a kormány még csak nem is reagált rájuk

– hangsúlyozta a szóvivő.

Átvette a minisztérium

A Honvédelmi Minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztató után megjelent egy egyenruhás személy, aki az iktatóponthoz kísérte a résztvevőket. Az újságírók nem léphettek az épületbe, de a tiltakozó petíciót a tárca munkatársa átvette Miklós Györgytől, a Szülői Hang képviselőjétől, valamint Tóth Enikőtől, az aHang kampányigazgatójától. A minisztérium harminc napon belül köteles válaszolni a petícióban foglaltakra.

Miklós György az átadáskor elárulta, hogy negyven kérdést tettek fel a Belügyminisztériumnak és a Honvédelmi Minisztériumnak, amelyből csak néhányra kaptak választ.

Az iskolák nem azért vannak, hogy oda a Honvédelmi Minisztérium az idősebb katonákat elküldhesse dolgozni – az iskolákban nem katonákra, hanem empátiára, rugalmasságra, gyermekszeretetre és elkötelezettségre van szükség

– húzta alá Miklós György.

A sajtótájékoztatót megelőzően az aHang munkatársai az ELTE Bölcsésztudományi Karától, az Astoriáról indultak, ahonnan egy kézikocsit húztak el a minisztériumig, amelyben olyan könyvek voltak, amelyeket az aHang képviselői szerint minden pedagógusnak, oktatási dolgozónak ismernie kell. A helyszínen volt többek között Törley Katalin is a Tanítanék Mozgalom részéről, valamint Merucza Tibor Alex az ADOM Diákmozgalomtól.

(Borítókép: A Szülői Hang az aHanggal közösen tiltakozik a Honvédelmi Minisztérium előtt augusztus 2-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)