Egyre több támadás éri a MÁV jegyvizsgálóit

2024.08.04. 14:56
Az első negyedévben elkövetett 24 esetet követően, a második negyedévben tovább romlott a MÁV-START jegyvizsgálóit ért támadások száma, így 2024-ben már 55 esetben érte atrocitás őket munkavégzés közben

A MÁV-START-nál dolgozó közfeladatot ellátó személy elleni erőszakos cselekedetek száma az elmúlt évekhez mérve csökkent.

Azonban 2023-ban 78 alkalommal szenvedtek el erőszakos támadást a MÁV jegyvizsgálói. Az idei első félévben már 55 eset történt, ebből

  • 30 alkalom tettlegesség,
  • 23 tettleges becsületsértés,
  • 2 esetben pedig
  • 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedtek. 

A felsoroltak között volt olyan eset is, amikor a jegyvizsgálót leköpték, megdobálták, leöntötték sörrel vagy késsel sebesítették meg – derült ki a Menetközben nevű podcastból.

A legproblémásabb vonal a Budapest-Vác-Szob, ahol 9 incidens történt, a Budapest-Cegléd vonalon pedig 6.

Vármegyei szinten egyértelműen Pest emelkedik ki, itt történt az esetek több mint fele (54 százaléka) július közepéig. Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegyékben 4-4, Fejér és Somogy vármegyékben 3-3 bántalmazás történt idén.

Ezzel próbálják elejét venni az eseteknek 

Az atrocitások kialakulásának fő oka, hogy az utasoknak nincs menetjegye vagy az nem megfelelő. A MÁV-VOLÁN-csoport a munkatársai ellen elkövetett erőszakesetében rendőrségi feljelentést tesz. A közfeladatot ellátó személyek, tettleges bántalmazásuk bűncselekménynek számít, az elkövető súlyos büntetésre számíthat, tette szabadságvesztést is vonhat maga után.

Az incidensek megelőzése érdekében a MÁV 169 kép és hang rögzítésére alkalmas testkamerát szerzett be, a KISS és FLIRT motorvonatok beépített kamerarendszerrel rendelkeznek továbbá a más típusú szerelvényeket és az állomásokat is kamerákkal szerelik fel, a közbiztonság figyelése érdekében.

Legtöbb atrocitást a menetjegy nélküli utasok okozzák, akikkel van, hogy szóváltásba kerül az ember. Több esetben rendőrségi feljelentést is kellett tennem. A testkamerát nagyon szeretem és nagyon hasznosnak ítélem, elrettentő ereje van a renitens utasokkal szembe. Elmondható, hogy azok az utasok, akik megtámadják a jegyvizsgálót valamilyen befolyásoltság alatt állnak

 – említette Czine László vezető jegyvizsgáló a MÁV Menetközben nevű podcastjában.