Szijjártó Péter: Magyarországot is növekvő aggodalommal tölti el a közel-keleti helyzet

2024.08.05. 18:21
„Az egész világot és köztük minket is növekvő aggodalommal töltenek el a közel-keleti fejlemények” − írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalán hétfőn.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte: ma telefonon egyeztetett Jiszráel Kac izraeli és Ali Bagheri Káni iráni külügyminiszterrel. A megbeszélések sajnos ismételten azt bizonyították, hogy a 24. órában vagyunk.”  írta.

„Abban mindenki biztos lehet, hogy ha a jelenlegi biztonsági válság még egy ország területére kiterjed, akkor az ott nem fog megállni és ebben az esetben könnyen terebélyesedhet a konfliktus egy olyan regionális háborúvá, amely fenyegetést jelenthet a globális biztonság egészére” − hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek most minden erejével arra kellene koncentrálnia, hogy „meg tudjuk előzni az eszkalációt.”

Szijjártó Péter rögzítette, Magyarország álláspontja egyértelmű: „nem engedhetjük meg, hogy Izraelt még egyszer ilyen terrortámadás érje, mint tavaly októberben, ugyanakkor amíg lehet mindent el kell követni egy nagy regionális háború kitörésének megelőzése érdekében.”