Népszava: az Oktatási Hivatal azt ígérte, kijavítják az elszámolt felvételi pontokat

2024.08.12. 09:09
Az Oktatási Hivatal (OH) ígérete szerint kijavítják az elszámolt felvételi pontokat, arról viszont nem adtak tájékoztatást, hogy pontosan hányan jelezték eddig, hogy hibásan számolták a pontjaikat. A hivatal a Népszavának azt írta, az új pontszámítási rendszer bizonytalanságot okozott a felvételizők körében.

Az Oktatási Hivatal (OH) a Népszava kérdésére válaszolva azt közölte, azok a felvételizők, akiknek jogos az észrevételük, és eljárási vagy adminisztrációs okból számítási hiba miatt nem kerültek be az általuk preferált képzésre, módosított besorolási döntést kapnak és a korrigált pontok szerint, a jelentkezés sorrendjében jelölt legkedvezőbb helyre veszik fel őket. 

Tehát akinek valóban elszámolták a pontjait, azoknak kijavítják a felvételi eredményét, és ha így bejutnak az általuk választott egyetemre, akkor nem kell pótfelvételizniük.

Ha valaki már jelentkezett a pótfelvételire, de a pontok újraszámolása után kiderül, hogy mégis felvételt nyert, az kikerül a pótfelvételiből – tették hozzá. 

A lap arról is érdeklődött, pontosan hányan jelezték eddig, hogy hibásan számolták a pontjaikat, de a hivatal nem árulta el a pontos számot, mert állításuk szerint erről csak a jogorvoslati, felülbírálati időszak lezárta után áll módjukban tájékoztatást adni. 

A felvételizőket is megzavarták az új szabályok 

Mint arról az Index is beszámolt, az idei évtől változtak a pontszámítás szabályai. Ezentúl az egyetemek maguk határozhatják meg, hogy előírnak-e minimumponthatárokat, emelt szintű érettségit, mit ismernek el ötödik érettségi tárgyként, milyen tárgyakat számítanak be a középiskolai eredményekből, illetve azt is, hogy mire adnak intézményi pontokat.

A folyamatot még bonyolultabbá tette, hogy a pontszámítás intézményenként és szakonként is eltért.  Ezt az OH is elismerte és azt írta, a tapasztalataik szerint is bizonytalanságot okozott az új rendszer a felvételizőkben.