Sorra szólalnak meg az ÖT szereplői a műsor elhalasztásáról

2024.08.15. 19:53
Az ATV ÖT című műsorának több szereplője is megszólalt az elhalasztásról szóló hír után. Míg Schiffer András azt híresztelte, hogy megszűnik a tévéműsor, addig egy másik szereplő, Hont András szerint korai azoknak az öröme, akik „egy unikális és sokak által figyelt hang” eltűnését várják.

Mint arról az Index olvasói értesülhettek, az eredetileg augusztus 26-án, 21:55-re bejelentett ÖT című vitaműsor Schiffer András ügyvéd, Konok Péter történész, Ceglédi Zoltán politikai elemző és Hont András újságíró közreműködésével egyelőre mégsem indul el a meghirdetett időben az ATV-n. A Media1 információi szerint az új évad gyártását leghamarabb szeptember végén, vagy csak októberben kezdhetik meg. 

Állítólag az ÖT stábtagjai az indulóértekezleten tudták meg, hogy egyelőre mégsem számítanak rájuk. Közben a televíziós társaság is megszólalt az ügyben. Rögzítették, hogy az ATV Műsortanácsa dönt majd arról, hogy szakmai és pénzügyi szempontok alapján mely műsorok kerülhetnek képernyőre, így az ÖT-ről is határoznak. Ami biztos, hogy a véleményműsorok visszatérésére októberig biztosan várni kell.

Schiffer András: Nem biztos, hogy nekem erre szükségem van

Habár a csatorna közleményéből kiderül, hogy leghamarabb októberben indíthatják el újra a műsort, közben az ÖT több állandó szereplője is megszólalt az ügyben. Schiffer András úgy fogalmazott csütörtökön délelőtt megjelent Facebook-posztjában:

A műsornak vége, nem lesz, eltörölték. 

A Mandiner azt kérte az ATV-től, hogy reagáljon Schiffer állítására, majd egy rövid, de lényegre törő választ kaptak a csatornától:

Az ATV Csoport semmilyen módon nem kíván reagálni erre!

Schiffer egyébként – miután megtudta, hogy az ATV váratlanul elhalasztotta (vagyis az ő szavaival „eltörölte”) a műsort – elgondolkodott a magyar médiában zajló közéleti viták helyzetén. Úgy véli, hogy a demokratikus nyilvánosság lehetőségei beszűkültek, mivel a különböző csatornák gyakran egyoldalú véleményeket képviselnek, és kevés teret adnak a valódi eszmecserének, ahol megjelenhet az ellenkező vélemény.

„Nem biztos, hogy nekem erre szükségem van” – fogalmazott Schiffer. Nehezményezte, hogy manapság „már érvelt vélemények sem nagyon vannak”, – erre a kommentfolyamokat hozta példának – inkább csak „hányásszerű indulatkitörésekre” lát példát.

Mint írta, úgy érzi, hogy az ő gondolatai egyre kevésbé kapnak helyet az intézményesült nyilvánosságban, és ezzel próbál megbarátkozni, bár elgondolkodtatja a változás.

Hont András szerint korai örömködni a műsor eltörlésén – de még ő sem tudja, mi lesz 

„Látom, hogy a szólásszabadság több bajnoka elélvezni készül örömében, mert egy – unikális és sokak által figyelt – hang eltűnhet az intézményes nyilvánosságból 

Az öröm korai.

– kezdte délutáni Facebook-bejegyzését Hont András. „Hogy pontosan mi lesz meg hogyan, azt nem tudom. Keményfejű, karcos embereknél ez sohasem egyszerű, meg nem is tőlünk függ csupán. Az az egy biztos, hogy – amiként eddig is – leginkább tőletek” – fűzte hozzá.