Óriási szervezetlenség lehet a Budavári Önkormányzatnál, nagyon kevés a közteres

2024.08.15. 08:08
Augusztus 12-én az egyik Budavári Közterület-felügyelet munkatársa levélben fordult az önkormányzati képviselőkhöz. Ebben komoly problémákat sorolt fel azzal kapcsolatban, hogy szerinte szervezési problémák vannak a Budavári Önkormányzatnál. A munkatárs nevét nem kívánjuk megosztani, de két esettel is alátámasztotta az állításait.

Jelenleg még V. Naszályi Márta a Budavári Önkormányzat polgármestere, ugyanakkor a júniusi önkormányzati választásokon Böröcz László, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte az első kerületi polgármester-választást.

Böröcz László 44,99 százalékkal, 6014 szavazattal győzött, azonban a hivatalát a választói döntés csak október elsejével lép hatályba, addig a kormánypárti politikus nem foglalhatja el a hivatalát.

Így ügyvezető polgármesterként még V. Naszályi Márta igyekszik ellátni a feladatokat. Most az Index birtokába jutott dolgozói levél a jelenlegi vezetést bírálja, és arról árulkodik, hogy a kerület tulajdonában lévő társaságban komoly szervezési problémák lehetnek.

A kerületi lakosok is érzik, kevés a közteres

A levél küldője a Budavári Közterület-felügyelet munkatársa, aki írásban fordult az önkormányzati képviselőkhöz. Levelében azt állítja, 2023 szeptembere óta dolgozik a jelenlegi munkakörében, de munkaköri leírást a mai napig nem kapott. Azt panaszolja, hogy a feladatok ellátása ad-hoc jelleggel történnek. „Köztisztviselői feladatokat látunk el, pedig az ehhez szükséges képzésre – kérésem ellenére – a mai napig nem iskoláztak be.”

A hozzátartozók együttfoglalkoztatásának tilalmát általában figyelembe veszik a munkáltatók, legalább olyan mértékben, hogy más, ugyanolyan munkakörű kollégák érdekeit ne sértse. A mi irodánkról ez sajnos nem mondható el, mivel két házaspár is dolgozik az irodában és ez a mindennapi munkavégzésünket jelentősen és hátrányosan befolyásolja. Időbeosztásunk hozzájuk igazodik és a jelenléti ívek sem a valós adatokat tartalmazzák.

Szerinte a közterület-felügyelet tevékenysége alapvetően jogszabályok ismeretére épül és jelentős kommunikációs feladattal párosul. Hiszen a diszpécsernek a háttértámogatást kell biztosítania azoknak, akik az utcán teljesítenek szolgálatot. „A mi irodánkban ezt a feladatot általános iskolai végzettségű személyek látják el, igencsak megkérdőjelezhető minőséggel.”

A házastársak egymást váltják ugyanabban a pozícióban – a munkaidő kárára a feleség váltja le férjét, hogy a férj a jelenléti íven rögzített munkaidejében tudjon a másik munkahelyén sofőrként dolgozni. „Ugyanez a házaspár éjszakai munkaidejében a 8-10 éves kiskorú gyermekét bent altatja az irodavezető irodájában, irodavezetői engedéllyel.” Szerinte a házaspár ellenséges a kollégákkal.

Ez a jelenség így elmesélve sajnos nem érezteti eléggé, hogy a hét minden napján, napi 8 órában mennyire mérgező és nyomasztó légkört teremt. Amikor ide jöttem dolgozni, abban állapodtunk meg az irodavezetővel, hogy a próbaidő elteltével a közterület-felügyelői képzést el kell végeznem. Az elmúlt közel háromnegyed év alatt többször megkérdeztem, hogy a beiskolázás mikor történik meg, de mindig elterelő választ kaptam: „most nincs lehetőség” vagy éppen „meg kell várni a választásokat”.

A Budavári Közterület-felügyelet munkatársa szerint mindeközben kevés a közterület-felügyelő, amit a kerületi lakosok is érzékelnek, „arra a következtetésre jutottam, hogy problémát okoz a diplomás végzettségem az említett, általános iskolai végzetséggel rendelkező kollegákhoz képest, akik jóval nagyobb bért kapnak, mint én.”

Gyerekek szaladgáltak az autók között

A Budavári Közterület-felügyelet munkatársa egy másik történetet is megosztott a képviselőkkel: tavasszal egy cserkészcsoport szervezett a budai vár területén számháborút, nagyjából 100-150 létszámú, 7 és 15 év közötti gyerekeknek. Szerinte a szervezők 18-20 év körüliek lehettek, olyan fiatalok, akik kellő körültekintés nélkül szervezték meg ezt az eseményt. A számháború a Bécsi kapu tér, Táncsics Mihály utca, Nándor utca, Kard utca, Fortuna utca, Fortuna köz, Országház utca, Kapisztrán utca, Úri utca környékén zajlott.

A gyerekek összevissza szaladgáltak az autók és a buszok között, sokszor hajszálon múlt, hogy egy-egy gyereket majdnem elütött a busz vagy a figyelmetlen autósok. Beszéltünk néhány szervezővel és megkérdeztük, hogy nem szeretnének esetleg a sétányra kitelepülni, ahol nincs autóforgalom és nincsenek veszélyben a gyerekek. A válasz az volt, hogy már nem tudják átszervezni.

A levél szerint az irodavezető aznap nem volt bent és nem lehetett telefonon elérni, ezért egyik kollégájával úgy döntöttek, hogy a gyerekek testi épségének védelme érdekében a Nándor utca Kapisztrán tér felőli részére kiállnak láthatósági mellényben és figyelmeztetik az arra haladó autósokat, hogy fokozott figyelemmel vezessenek, mert gyerekek számháborúznak. „Mindenki udvariasan megköszönte a figyelmeztetést.”

A Budavári Önkormányzat épületéből hazainduló alkalmazottak látták, mi történik.

„Szerencsére amíg ott voltunk, addig nem történt baleset, másnap viszont hallottunk egyről. 19 óra magasságában sikerült elérni az irodavezetőt, aki arra utasított bennünket, hogy azonnal hagyjuk el a helyszínt, mert ha valami baj történik, mi leszünk a felelősek. Hiába próbáltunk érvelni azzal, hogy kiskorú gyerekek vannak veszélyben, ő hajthatatlan volt. Azt mondta, ha valaki megsérül, az így járt”– olvasható a képviselőknek írt levélben, amelyet úgy zárt, hogy „ezeket a problémákat senki nem meri szóvá tenni, mivel mindenki családos ember és félti a munkahelyét”.

Mint ismert, az Index robbantotta ki a Ruszwurm-botrányt. Az I. kerületi Ruszwurm és a Korona cukrászda tulajdonosát korábban felszólították, hogy ürítse ki az üzlethelyiségeit, és az előbbit május 9-én, míg az utóbbit 14-én adja át a végrehajtóknak. Szamos Miklós tulajdonos szerint az egész ügy azért csúcsosodott ki, mert V. Naszályi Mártának korábban nem fizetett védelmi pénzt.