Egyre többen kerülnek kórházba a kánikula miatt Magyarországon

2024.08.16. 14:54
Az elmúlt 24 órában az előző év azonos napjához képest 40 százalékkal többen kerültek kórházba a kánikula miatt. A harmadfokú hőségriasztás 2024. augusztus 18-án (vasárnap) 24:00 óráig van érvényben.

A kánikula miatt sok belgyógyászati, kardiológiai beteget kell kórházba vinni, a budapesti betegszámban az elmúlt 24 órában az előző év azonos napjához képest 40 százalékos növekedés volt tapasztalható – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője pénteken az MTI-vel.

Győrfi Pál azt írta, hogy sok beteg kerül kórházba a kánikulában: a mentők esetszáma az átlagos 3500 helyett 4000 fölé emelkedett.

A szóvivő fontosnak nevezte, hogy a kockázati csoportba tartozó – szívbetegségben, krónikus belgyógyászati betegségben szenvedő – emberek panasz esetén időben forduljanak háziorvosukhoz, kövessék tanácsait, hirtelen, súlyos rosszullét esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot.

Harmadfokú hőségriasztás

Mint írtuk, az országos tiszti főorvos a HungaroMet előrejelzése alapján az ország egész területére vonatkozóan korábban elrendelt hőségriasztását 2024. augusztus 14-én, azaz szerda 00:00 órától harmadfokúra emelte, és 2024. augusztus 18-án (vasárnap) 24:00 óráig meghosszabbította. Az országos melegrekord kedden és szerdán is megdőlt.

Felhívták a figyelmet, hogy a folyamatos melegben fokozódik szervezetünk terhelése. Testünk hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és gyógyszerszedés is befolyásolja. Ezért fontos, hogy az átlagosnál is melegebb napokon a lehető legelővigyázatosabbak legyünk.

Fokozott odafigyelést igényelnek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők, emellett azt tanácsolják, hogy ügyeljünk a házi kedvencekre is.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet.

Még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is rövid idő alatt életveszélyesen felmelegedhet. Kiemelték, hogy ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.