Elutasította Karsai Dániel egykori sorstársának népszavazási kérelmét a választási bizottság

2024.08.16. 20:35
A kérelem elutasításának egyik fő oka az volt, hogy a kérelmező meghalt, a másik pedig ebből adódóan az, hogy más nem veheti át helyette az aláírásgyűjtő íveket. Karsai Dániel támogatta Dunavölgyi Erzsébet kérelmét, még az Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordultak jogorvoslatért, de hiába.

A Nemzeti Választási Bizottság 14 igen és 1 nem szavazattal elutasította Dunavölgyi Erzsébet élet végi döntéssel kapcsolatos népszavazási kérdését, írta meg a HVG. Indoklásuk szerint a kezdeményező július 22-én meghalt, és más nem vehette át helyette az aláírásgyűjtő íveket, a hatáskör ugyanis nem ruházható át.

A népszavazási kezdeményezés kérdése a büntető törvénykönyvben az öngyilkosságban való közreműködést egészítette volna ki, ezáltal nem lehetne börtönbüntetéssel sújtani a gyógyíthatatlan beteg öngyilkosságához való hozzájárulást.

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Országgyűlés a 2012. C. törvény a büntető törvénykönyvről 162. § (1) bekezdését megtartva, azt „Aki orvosilag igazolt gyógyíthatatlan, állapotában javulás nem várható betegségben, testi vagy lelki fájdalommal és teljes belátási képesség birtokában lévő nagykorú személyt annak egyértelműen kifejezett öngyilkosságához visszaélés és haszonszerzés nélküli segítséget nyújt, bűntett hiányában szabadságvesztéssel nem büntetendő” szövegezésű a) ponttal egészítse ki és a végrehajtás feltételeit szabályozza?” − így hangzott volna a népszavazásban szereplő kérdés.

Dunavölgyi Erzsébet 2022 augusztusában vette észre, hogy óvodai testnevelésóra után nem tud lábujjhegyre állni. Ezután több mint harminc orvosnál is járt, mire kiderült, hogy ALS-ben, vagyis bénulással járó izomsorvadásban szenved. A büntető törvénykönyv megváltoztatása érdekében Karsai Dániellel együtt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak, azonban kérelmüket a már említett indoklásra hivatkozva a bíróság elutasította.

Karsai Dániel szomorúságot, örömöt és dühöt érzett Dunavölgyi Erzsébet halálakor. „Nagyon szomorú vagyok, mert meghalt egy sorstársam. De örülök azért, mert már nem kell szenvednie. És dühös vagyok, amiért az államtól nem kapott semmi érdemi segítséget” – mondta akkor Karsai.