18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Katonás rend, gazdag férjek, betiltott óvszerek – gólyatáboros történetek a bulizás árnyékában

2024.08.19. 10:06
Az óvszer betiltása a Budapesti Műszaki Egyetemen nagy port kavart az egyetemi hallgatók körében. Többen is megosztották saját élményeiket, van, aki pozitívan élte meg ezt, ám többen negatív eseményekről számoltak be.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának gólyatáborában megtiltották a hallgatóknak, hogy gumi óvszert vigyenek magukkal. A közzétett tiltólistán a hajtógázos dezodor, az olló és a körömcsipesz mellett szerepel az óvszer is.

Az Egyetemi Hallgatói Képviselet (EHK) elnöke, Radácsi Kristóf akkor a 444 megkeresésére azt írta, szerintük ha a fiataloknál nincs óvszer, akkor szexelni sem fognak. Az viszont, hogy pontosan hogyan ellenőrzik a szextilalom betartását, nem derült ki.

A hírre több politikus is reagált a közösségi médiában, Menczer Tamás, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója például azt írta, hogy „a döntést tartalmilag és technikailag is baromságnak” gondolja, és szerinte jó lett volna, ha a döntéshozók bár ne gondolkodtak volna.

Néhány nappal ezelőtt a  Momentum ifjúsági tagozata , a TizenX a BME bodajki táboránál óvszereket rakott a kerítésre. 

A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene nevű, Gál András ügyvéd (korábbi vízilabdázó), Péterfy-Novák Éva író és emberi jogi aktivista, valamint Mérő Vera emberi jogi aktivista által alapított szervezet Facebook-oldala több bejegyzést is megosztott, amelyekben követőik azt írják le, miként élték meg saját gólyatáboraikat. A 2014-ben indított oldal névjegye szerint „olyan ügyeket kívánunk képviselni a széles nyilvánosság előtt, amelyek komoly közérdeklődésre tartanak számot, egyúttal alkalmasak a rendszerszintű problémák bemutatására, megalapozott javaslatok megtételére a jogalkotó felé, és a döntéshozók meggyőzésére az egyes változások szükségességéről”.

Alább több történetet is megismertetünk, azonban arra kérjük olvasóinkat, mondják el nekünk, ha önökkel is történt olyan ezeken az eseményeken, amit kellemetlennek gondolnak, esetleg bántalmazásként éltek meg.

Önnek is van egy hasonló története?
Küldje el nekünk!

A Facebook-oldalon olvasható egyik posztban arról írnak, hogy egy dél-dunántúli tudományegyetem egyik kis karán a lányok voltak többségben még 2017-ben. A névtelen író a gólyatábor segítőit – pontosabban annak férfi tagjait – véleményezte, állítása szerint ugyanis kihasználták a gólyákat. Az említett gólyatáborban pontokat lehetett gyűjteni különböző feladatokért, valamint „ha segítettél elpakolni, vicces volt a ruhád, lett egy jó ötleted, vagy hasonló apróságokat is pontoztak, és »természetesen« azt is, ha valaki bevállalós volt egy feladatban” – írták, hozzátéve, hogy többen visszaéltek a „hatalmukkal”.

Voltak segítők, akik módszeresen a vesztésre álló csapat tagjaihoz mentek oda, hogy pontokat ajánljanak fel smárolásért vagy egyéb kérésekért

– emelte ki a szöveg írója.

Gazdag férjek, alulfizetett óvónők

Egy másik egyetem óvodapedagógiai karán a dékán a megnyitóbeszédében a lányoknak azt mondta, „indulhat a párkeresés, fogjatok magatoknak gazdag férjet, mert óvónőként nem fogtok tudni megélni”.

Az ELTE Informatikai Karáról azt írták, hogy „az ELTE rengeteget tanult a korábbi botrányból, kifejezetten edukálják a szeniorokat arra, hogy mire figyeljenek a gólyatáborokban, egyéb programokon”. Itt például nincsenek szexista játékok, valamint erőszakos alkoholitatás sem a gólyákkal. 

„Az idősebbek folyamatosan a gólyák mellett vannak ott is, de nem azért, hogy korlátozzák őket, hanem hogy vigyázzanak rájuk.”

A történtekről író felhasználó szerint „figyelmeztették őket, hogy igyanak sok vizet, hogy kenjék magukat naptejjel, menjenek árnyékba, bármi egyébbel lehetett hozzájuk fordulni, kifejezetten vigyáztak a fiatalokra, de úgy, hogy közben mérhetetlenül laza volt az egész”.

Katonás rend a beetetés

A Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai karának (BME VIK) gólyatáboráról egy lány elmondta, hogy az első három nap „katonás rendben telik”.

Nagyon sok érdekes és kreatív feladatot csináltunk, viszont annyira szoros volt a program, hogy nem volt egyetlen percem sem üzennem vagy telefonálnom

– írta meg egy volt BME-s hallgató. Hozzátette, hogy amikor haza szeretett volna menni, nem engedték el, mondván, hogy „többórás papírmunka”. Mint kiderült, csak egy sablont kellett aláírni.

Egy másik VIK-es hallgató is megírta a saját gólyatáboros élményét, aki egyetértett az előtte megjelent írással.

A magázódás és az állandó, kimerítő programok, amik alatt még WC-re sem lehet elmenni, csak a tábor 3. napjáig tartanak, aznap este ugyanis lekerül a lepel róluk, és kiderül, hogy ők egyébként nem ilyen rossz arcok, és az eddigi katonai körülmények csak beetetés volt, és onnantól kb. a többi gólyatáborban megismert forgatókönyv játszódik le játékokkal és ismerkedéssel

– írta meg a bejegyzésben a fiú. Hozzátette, hogy a leleplezés fontos eleme, hogy a tábor titkait soha senkivel nem osztják meg, amire esküt is kell tenni.

Óvszerfelajánlásba kezdett az internet

Az óvszer- és szexmentes gólyatábor híre bejárta az internetet, a hormonmentes.hu pedig szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében ismertette, hogy több mint 200 ezer forint értékben támogat 100 darabos óvszercsomaggal tíz egyetemistát a tanév kezdete alkalmából.

Annyira megdöbbentenek minket a BME-gólyatáborhoz hasonló »akciók«, hogy mi, a Hormonmentesnél összedugtuk a fejünket, és kitaláltuk, hogyan tudnánk kifejezni, hogy szerintünk mennyire fontos a szexhez való tudatos hozzáállás. Támogatásunknak nemcsak szavakkal szeretnénk nyomatékot adni, hanem konkrét, fizikai formában is

– tették hozzá.