Megszólalt a minisztérium a komlói vasútvonal elbontásáról

2024.08.19. 16:14
Egy vasárnap kiszivárgott dokumentum szerint az Építési és Közlekedési Minisztérium a komlói vasútvonal városon belüli szakaszának elbontását tervezi. A tárca most tisztázta, hogy pontosan mi történt.

Egy augusztus 13-án kelt MÁV-dokumentum a komlói vasútvonal városon belüli szakasza elbontásának tervét tartalmazza, amelyet az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) rendelt el – írtuk vasárnapi cikkünkben. A dokumentumot Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár meg is osztotta.

A minisztérium hétfőn közleményben tisztázta:

A Komló városát keresztülszelő vasúti pálya kiváltásának vizsgálatát, és nem megszüntetését rendelte el az Építési és Közlekedési Minisztérium. A Baranya megyei település korábbi és azóta újraválasztott vezetése azt kérte a minisztériumtól, hogy Komló városképi, gazdasági és ipari fejlesztési terveinek érdekében, a település központján átvezető vasútvonal szükségességét vizsgálja felül, a vasúti területeket pedig adja át az önkormányzat részére.

A tárca azt is elárulta, hogy: „A település vezetője szerint a város szempontjából lényeges, hogy a vasút által elfoglalt, kihasználatlan területek igazi belvárosi hasznosítása megkezdődhessen. A helyi általános iskola és óvoda mellett működő kődöntő működési engedélye 2026-bán lejár, ezután a jelenlegi pályaszakasz nem lesz használva. Az önkormányzat az új kődöntő helyének figyelembevételével kérte a minisztérium vasúti pálya módosítására vonatkozó vizsgálatát. Döntés az ügyben még nem született.” Az ÉKM az állításaik alátámasztására a közleményhez csatolta az ügyben a polgármester által írt levelet is.