Megoldást találhatott a kormány az orosz olajimportra

2024.08.22. 14:11
Az ukrán fél számára is elfogadható megoldást találhatott a kormány az energiaellátás biztosítására: ukrán területen veheti át az orosz kőolajat a Mol. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, már ősz elején aláírhatják az ezzel kapcsolatos szerződéseket.

Az orosz–ukrán határon veheti át az Oroszországból érkező kőolajat a Mol, amely ugyanúgy és ugyanakkora mennyiségben jön majd a vezetékeken, mint korábban, ám a szállítás biztosítása miatt körülbelül másfél dollárral drágulhat a hordónkénti ára – közölte a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Ez a miniszter szerint az ukrán fél számára is elfogadható megoldás lehet, azonban biztossá csak akkor válik, ha mindent aláírtak vele kapcsolatban. Gulyás Gergely úgy véli, már ősz elején megköthetik a szerződéseket.

Mint arról korábban beszámoltunk, Kijev szankciókkal akadályozza a legnagyobb moszkvai olajipari magáncég, a Lukoil által Közép-Európába értékesített kőolaj vezetékeken keresztül történő szállítását. Ezzel részben semmissé vált Magyarország európai uniós szankciók alóli mentessége – erre jelenthet most megoldást a fenti megállapodás. 

Nagyrészt Oroszországból importáljuk az olajat

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Ukrajna célja ezzel az, hogy több mint két évvel az ország teljes körű lerohanása után megfojtsa a Kreml háborús kasszájának egyik legfontosabb bevételi forrását. A lépés azonban ellátási hiánytól való félelmet kelthet Budapesten, amely olajimportjának 70 százalékát Oroszországtól – és ennek felét a Lukoiltól – kapja.

A miniszter elmondása szerint a Lukoil évente 2 millió tonna kőolajat szállít Magyarországra, amely az országba érkező kőolajimport egyharmada.

Ne felejtsük el, hogy mi egy olajmezőkkel és földgázmezőkkel nem rendelkező, szárazföld által körülzárt ország vagyunk. Tehát nekünk különböző műszaki megoldások, infrastrukturális fejlesztések jelentik a biztonság fokozását, vagyis csővezetékek, tárolók, egyéb eszközök. Ezekből már építettünk annyit, hogy egy-egy ilyen nehézség esetén is bizonyos ideig garantálni tudjuk az ellátást. [D]e [...] hosszú távon az energiaellátás biztonságát az garantálja, ha zajlanak a tárgyalások

– fogalmazott lapunknak augusztus elején Szijjártó Péter az MCC FesztenHernádi Zsolt ugyanezen a rendezvényen arról beszélt, hogy egy újabb üzemanyag-ársapkától hamarabb lesz idehaza üzemanyaghiány, mint az ukrán lépésektől.

A Kormányinfóról szóló percről percre tudósításunkat ezen a linken tudják megnézni.