Azonnal kizárták a Fideszből az EP-képviselőt, aki ittasan bántalmazott egy nőt

DSC1257
2024.08.23. 11:01
Győrffy Balázs, a Fidesz EP-képviselője ittas állapotban vitába keveredett egy nővel, ami tettlegességig fajult, ezért a párt kizárta soraiból. A Fidesz szerint világos szabályok és értékek vannak a pártban, aki ezeket megsérti, nem lehet a közösség tagja.

A Fidesz EP-képviselője Facebook-bejegyzésben tette közzé, hogy múlt éjjel ittas állapotban vitába keveredett egy nővel, akit a vita hevében meg is ütött. Mindenkitől elnézést kért, az érintettől, a családjától és a politikai közösségtől is.

A képviselő így fogalmazott:

Elbuktam, ezért vállalok minden felelősséget és következményt.

Győrffy Balázs az esetet nem részletezte, de szerinte is „elfogadhatatlan és vállalhatatlan”, amit tett. Majd azzal folytatta, hogy cselekedetét rettentően sajnálja, pedig nem emlékszik a történtekre. A képviselő néhány órával a bocsánatkérő bejegyzése előtt még a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal cikkét osztotta meg a mezei pockok elleni védekezésről.

A szégyenen kívül minden jogi következményt is vállal. Ezzel párhuzamosan lemondott minden tisztségéről, miközben a Fidesz kizárta soraiból, amit a képviselőhöz hasonlóan a párt a Facebookon tett közzé. A kormánypárt is úgy fogalmazott: „Győrffy Balázs viselkedésére nincs mentség, aki ilyen vállalhatatlanul és elfogadhatatlanul cselekszik, annak azonnal távoznia kell a közösségünkből. Nem tűrjük az erőszakot, pláne nem a nőkkel szemben!” 

A képviselő incidense miatt nemcsak a kormánypárt, hanem a hozzá közel álló sajtóorgánumok is megnyilvánultak, amelyek egységes álláspontot hangoztattak Győrffy Balázs ügyében, mindannyian elítélték az esetet, és kiemelték, hogy ez a tett elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan.

Bohár Dániel, a Megafon újságírója szerint 

„aki nőket bántalmaz, annak nincs bocsánat”,

majd hozzátette, hogy „a patrióta közösségben nincs helye olyan férfiaknak, akik nőket bántanak, nincs helye a Magyar Péter-féle erőszakoskodóknak”.

Hasonlóan fogalmazott Apáti Bence és Trombitás Kristóf is, szerintük „Győrffy Balázs tette megbocsáthatatlan. Ilyen személyek nem férnek bele a közösségünkbe. Magyar Péter és társai nem a mi embereink”.

A Blikk információi szerint a képviselő Budapesten, egy Lánchíd-közeli szórakozóhelyen volt éjszaka, ott bulizott. Egy másik társaságban lévő hölggyel került szóváltásba, majd verekedés tört ki. A balhé miatt rendőrt és orvost is hívtak a helyszínre. Györffyt ezután a Központi Nyomozó Főügyészségre (KNYF) vitték, ahol garázdaság és súlyos testi sértés gyanúja miatt indult eljárás. 

A Blikk értesülése szerint a Központi Nyomozó Főügyészség az alábbiakat közölte: „Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy a Központi Nyomozó Főügyészségen súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt eljárás van folyamatban. Az ügyről a büntetőeljárás eredményessége érdekében további adat jelenleg nem közölhető.”

Ki is Győrffy Balázs?

A fideszes politikus közgazdasági és jogi végzettséggel rendelkezik, majd szülőfalujában, Nemesgörzsönyben átvette szüleitől a családi gazdaságot. 2006 és 2014 között a település polgármestere volt.

A Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetségének elnökeként is dolgozott 2007-től, majd 2010-től lett a Fidesz országgyűlési képviselője, illetve a Mezőgazdasági Bizottság tagjaként dolgozott. 2013-ban lett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, aminek pozícióját több cikluson keresztül látta el.

A 2024-es európai parlamenti választáson a Fidesz listáján a negyedik helyet foglalta el, és a voksolás eredményeként lett európai parlamenti képviselő.

(Borítókép: Győrffy Balázs 2022. február 9-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)