Rengetegen vannak még szabadlábon az óriási fővárosi korrupciós botrányban

B RKL20220101082
2024.08.23. 15:36
Hiába ajánlották fel neki, nem kötött vádalkut P. Gábor, az óbudai korrupciós ügy egyik szereplője. Ebben az ügyben érintett az óbudai polgármester, Kiss László, valamint alpolgármestere, Czeglédy Gergő is. Mindkettőjüket minősített vesztegetéssel gyanúsítják, és jelenleg letartóztatásban vannak.

Felajánlotta a nyomozati alku lehetőségét az ügyészség az egyik háttérembernek, P. Gábornak, az óbudai korrupciós ügyben – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a férfi ügyvédje, aki azt is elmondta, védence nem kötött egyezséget az ügyészséggel, és tagadja, hogy szerepel abban a videóban, amelyben korrupciós pénzeket számolnak.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb önkormányzati korrupciós ügyében a múlt héten házkutatást tartottak Kiss Lászlónál, Óbuda DK-s polgármesterénél, akit őrizetbe vettek, majd a Központi Nyomozó Főügyészség indítványára letartóztatásba is helyeztek. Az ügy kapcsán megnéztük, mi a különbség a gyanú és a megalapozott gyanú, az őrizetbe vétel és a letartóztatás között, illetve milyen esetekben szűnik meg a polgármesteri tisztség.

A többség szabadlábon van

Részletesen kifejtettük, hogy a polgármesterrel közölt megalapozott gyanú szerint a III. kerület júniusban újraválasztott polgármestere 2019 októberi megválasztása után egy ismerősével megállapodott arról, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak majd az önkormányzattól, amiért cserébe neki és más, az önkormányzatnál dolgozó hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetniük.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal.

A valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették, a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el.

Kiss Lászlót vezető beosztású személy által, az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének, valamint versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban bűntettének, továbbá jelentős értékre elkövetett pénzmosás bűntettének elkövetésével gyanúsítja a főügyészség.

A Magyar Nemzet mostani értesülése szerint a korrupciós ügy egyik szereplőjének, P. Gábornak az ügyvédje azt reméli, védencének szeptemberben már nem hosszabbítják meg a letartóztatását. Szerinte a kényszerintézkedésre semmi szükség. Barabás Éva elmondta, hogy a bíróság a bizonyítási eljárás esetleges befolyásolásának veszélye miatt rendelte P. Gábor letartóztatását.

Majd felhívta a figyelmet, hogy az ügyben még 2021 végén rendelték el a nyomozást az úgynevezett Anonymous-videók hatására. „Ha bárki bármit befolyásolni akart volna, azt már régen megtehette volna, de nem történt ilyen, és az ügyészség sem tudott ilyet felmutatni egyik gyanúsított esetében sem.”

Az ügy gyanúsítottjainak többsége szabadlábon van. „A gyanú szerinti állítólagos vesztegetővel szemben, aki egyébként első körben tagadta a bűncselekmény elkövetését, az ügyészség soha semmilyen kényszerintézkedésre nem tett indítványt.”

Az ügy részleteiről nem kívánt beszélni, ugyanakkor kiemelte, hogy az ügyészség a gyanúsítottakat terhelő bizonyítékok java részét különböző alkuk útján szerezte be. Az ügyben érintett az óbudai polgármester, Kiss László, valamint alpolgármestere, Czeglédy Gergő. Mindkettőjüket minősített vesztegetéssel gyanúsítják, és jelenleg letartóztatásban vannak.

(Borítókép: A Központi Nyomozó Főügyészség fővárosi székháza a VIII. kerületben a Könyves Kálmán körúton 2022. január 1-jén. Fotó: Róka László / MTI)