Ungár Péter: Vitézy Dávid jelölése az, amiért szerintem érdemes politizálni

2024.08.23. 09:29
Interjút adott Ungár Péter, az LMP társelnöke. Ebben többek között beszélt az LMP ellenzékből való kizárásáról, továbbá egyetértett Lázár Jánossal és kifejtette, hogy szerinte miért lépett vissza a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra az ő jelöltjük, Vitézy Dávid javára az önkormányzati választásokon. Elárulta azt is, hogy ő nem foglalkozik a fővárosi közgyűlés ügyeivel, mivel azt teljes egészében rábízta Vitézy Dávidra.

„Mi nagyobb hangsúlyt fektettünk az önkormányzati választásokra, félsikereket tudtunk ott elérni. Sajnos az nem sikerült, amit a legjobban szerettem volna, nem Vitézy Dávidnak hívják Budapest következő főpolgármesterét. Az EP-választás egy teljes tragédia lett, de annak más okai vannak. Az én személyemre nézve is vannak következmények, és a közösségünk számára is megvannak a tanulságok” – fogalmazott Ungár Péter, az LMP társelnöke a Telexnek adott interjújában, majd kifejtette, hogy ennek ellenére újra Vitézy Dávidot javasolná főpolgármester-jelöltnek.

Az LMP társelnöke ezek mellett a következőkről beszélt az interjúban:

  • Szerinte nem azért kell egy főpolgármestert jelölni, hogy „megvédjen minket Orbán Viktortól, kirakja az Instagramra, hogy hány könyvet nem olvasott el a nyáron, meg nagyon aranyosan mosolyogjon”, hanem azért, hogy olyan ember kerüljön Budapest élére, aki alkalmas arra, hogy jól irányítsa a város ügyeit. „Vitézy Dávid jelölése az, amiért szerintem érdemes politizálni” – fogalmazott.
  • Lázár János szerint zseniális ötlet volt az LMP-től Vitézy Dávid jelölése, ezzel Ungár Péter is egyet tud érteni.
  • A társelnök tisztában van azzal, hogy senki nem hisz neki, de őt tényleg meglepte Szentkirályi Alexandra visszalépése, ugyanis semmiféle egyeztetést nem folytattak a Fidesszel.
  • Az az elmélete, hogy Vitézy Dávid a Partizán vitáján olyan meggyőzően szerepelt, hogy eldőlt, ő Karácsony Gergely valódi kihívója. A Fidesz pedig meg akarta óvni a jelöltjét egy elég csúfos harmadik helytől.
  • Szerinte annak ellenére, hogy a Fidesz jelöltje az ő javukra lépett vissza, még nem tekinthető közös jelölésnek az indulás, hiszen nem volt ott mindkét párt logója Vitézy Dávid neve mellett.
  • Ungár Péter úgy látja, hogy az LMP már nem része ennek az ellenzéknek. „Karácsony Gergely kiátkozott minket az ellenzéki oldalról, amelynek ő az egyik érdemtelen sztárja. Ez kétségtelenül sikerült neki” – fogalmazott.
  • Szerinte Karácsony Gergely nem fogja felkérni Vitézy Dávidod főpolgármester-helyettesnek, mivel „Gergely lelkiállapotából” nem tudja kikövetkeztetni ezt.
  • Ő maga nem lobbizik azért, hogy a jelöltjük Karácsony Gergely helyettese legyen, mivel nem folytat semmiféle fővárosi tárgyalást, ezeket ugyanis rábízta Vitézy Dávidra.
  • Amíg nem látják, hogy a főpolgármester milyen döntéseket hoz, addig nem is tudnak érdemben nyilatkozni arról, hogy kivel fognak együttműködni a Fővárosi Közgyűlésben.

Az LMP társelnöke egyébként annak ellenére ért egyet Lázár Jánossal, hogy petíciót indítottak azért, hogy mondjon le miniszteri pozíciójáról. Vitézy Dávid főpolgármester-helyettesi pozíciója nem tűnik túl biztosnak, különösen azért nem, mert az LMP jelöltje újra és újra odaszúr a főpolgármesternek.

A teljes interjú ide kattintva érhető el.