Megszólalt a kaposvári eladó, aki felismerte a bántalmazott nő segítségkérő kézjelét

2024.08.24. 17:00
Egy kaposvári nő a néma segítségkérés nemzetközi kézjelét használva szabadult ki egy agresszív férfi karmaiból. A kézjelet egy ruhabolt eladója ismerte fel, aki azonnal hívta a rendőrséget, a nő társaságában lévő 23 éves férfit pedig őrizetbe vették. Az eladó elmondása szerint korábban a TikTokon látta a kézjelet, innen tudta, hogy a vásárló bajban van.

A napokban járta be a magyar sajtó a hírt, miszerint Kaposváron egy nő – aki vélhetően családon belüli erőszak áldozata volt – egy nemzetközi kézmozdulat segítségével szabadult ki egy férfi karmaiból.

A kaposvári nő az agresszív férfi jelenlétében kétségbeesésében jelzett egy ruhabolt előadójának, próbálkozását pedig siker koronázta, ugyanis az üzlet alkalmazottja felismerte a segélykérő jelet, és azonnal hívta a rendőrséget. A speciális üzenet az Egyesült Királyságból indult, a Signal for Help című kampány révén vált világszerte ismertté.

„Ez az aprócska mozdulat, ami egyszerre láthatatlan, de jól látható, néma, de mégis égbekiáltó, képes arra, hogy két, akár vadidegen embert egy pillanatra összekössön, életet mentsen, vagy egy elkeseredett sorsot fordítson meg” – hívta fel a figyelmet a magyar rendőrség is.

Az RTL megtalálta a bolt eladóját, aki a Fókusznak elárulta a szinte hihetetlennek tűnő történet részleteit. Elmondása szerint korábban a TikTokon látta a néma segítségkérést elősegítő nemzetközi kézjelet, ezért tudta, hogy a vásárló bajban van.

A hölgy és a párja bejöttek a bejáraton az üzletbe, ahol dolgozom. Az úr jött a hölgy mögött, már a jelzést mutatva jött felém a hölgy, felvéve a szemkontaktust velem. Akkor láttam, hogy ki vannak sírva a szemei, majd ismét használta a kézjelzést, hogy bajban van, és segítséget kér

– mondta Béres Annabella, az üzlet alkalmazottja, aki a jelzés láttán azonnal hívta a rendőrséget.

„Bementem hátra az irodába, figyelemmel kísértem a kamerán, hogy mi történik” – folytatta az eladó. Ekkor látta, hogy a férfi egy idő után távozott az üzletből. Az eladó addigra már befejezte a segélyhívóval folytatott beszélgetést, így kiment a bajban lévő nőhöz, és megnyugtatta, hogy hamarosan érkezik a segítség.

A rendőrség nagyon hamar a helyszínre érkezett, és elfogták a 23 éves férfit. A bántalmazót kapcsolati erőszak megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, majd őrizetbe vették. Jelenleg kapcsolati erőszak és más bűncselekmények miatt is nyomozás folyik. Az elkövető szabadlábon védekezik, de távoltartást rendeltek el vele szemben.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport