Az Indexnek cáfolja a kormány, hogy határon túli egyéni választókerületeket hozna létre

2024.08.26. 13:36
Az Index megkeresésére cáfolta a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt a sajtóinformációt, miszerint a Fidesz vizsgálja a határon túli egyéni választókerületek kialakításának lehetőségét. A Válasz Online eredetileg azt írta, a nagyobbik kormánypárt a francia mintát veheti alapul, és akár hét új mandátumot is kioszthatnak, ha megvalósul az elképzelés.

A Fidesz a francia minta alapján valóban vizsgálja a határon túli egyéni választókerületek kialakításának lehetőségét – értesült a Válasz Online. A lehetséges módosítással kapcsolatban kerestük a Fideszt, valamint a Miniszterelnökséget. Megkeresésünkre a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt írta:

tévesek a választási rendszer megváltoztatásával kapcsolatos értesülések.

A Válasz Online eredetileg azt írta: a lehetséges intézkedésről elsőként Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke beszélt július közepén. A magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok 2014-ben szavazhattak először, azóta rendszeresen 90 százalék feletti aránnyal a Fidesz–KDNP-t támogatták.

 A cikk szerint a hatályos választási rendszer szabályai alapján a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők csak pártlistára adhatnák le a voksukat, amelyet hozzáadnak a magyarországi szavazatokhoz. Az elemzések azt mutatják, hogy 2014-ben egy pluszmandátumot hozhattak a Fidesznek a levélszavazatok, 2018-ban egyet sem, 2022-ben pedig kettőt.

Ha viszont határon túli egyéni választókerületeket hoznának létre, nem egy-két, hanem körülbelül hét mandátum sorsa lenne a tét a 199 fős parlamentben. A Válasz Online forrása azt állítja, a Fideszben a francia választási rendszer külhoniakra vonatkozó részét vizsgálják, amelyben a nem Franciaországban élő állampolgárok tizenegy képviselőt választhatnak az 577-ből, ugyanakkor a francia szabályozás – ellentétben a magyarral – nem tesz különbséget a külföldön tartózkodó és a külföldön élő választók között.

A lehetséges módosítással kapcsolatban kerestük a Fideszt, valamint a Miniszterelnökséget. Megkeresésünkre a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt írta: tévesek a választási rendszer megváltoztatásával kapcsolatos értesülések.