Elesett a Déli pályaudvar is, teherautóval ütközött a Kék Hullám InterCity

2024.08.26. 15:11
Balatonfüred felől érkező Kék Hullám InterCityvel (19797) ütközött egy teherautó Polgárdinál hétfő délelőtt, az utóbbi utasa beszorult a járműbe. A szerelvényen mintegy kétszáz ember utazott. A helyszínelés és a műszaki mentés ideje alatt – várhatóan késő délutánig – szünetel a forgalom Szabadbattyán és Polgárdi-Ipartelepek állomás között. Valamennyi vonat a Déli pályaudvar helyett csak Csajágig közlekedik.

A Szombathelyről a Déli pályaudvarra tartó, Balatonfüredről 11:15-kor továbbindult Kék Hullám InterCityvel (19797) ütközött egy tehergépjármű Polgárdi-Ipartelepek állomás közelében. A balesetkor a fénysorompó jól működött, tilosat jelzett – közölte a Mávinform. 

A katasztrófavédelem azt írja, hogy a 72302-es út vasúti átjárójában történt a baleset. A gépkocsiba beszorult egy ember. Őt a Fejér vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, feszítővágóval szabadították ki, majd kiemelték, és átadták a mentőknek a műszaki mentést végző polgárdi önkormányzati tűzoltók. A helyszínre érkeztek a székesfehérvári hivatásos tűzoltók is. A rajok áramtalanították a teherautót.

Mint írták, a polgárdi önkormányzati tűzoltók segítségével jutnak el az értük küldött mentesítő autóbuszokhoz annak az érintett vonat utasai. A szerelvényen mintegy kétszáz ember utazott. Őket – a rendőrséggel együttműködve – a raj kíséri el a közeli vasútállomásra.

A helyszínelés és a műszaki mentés ideje alatt – várhatóan késő délutánig – szünetel a forgalom Szabadbattyán és Polgárdi-Ipartelepek állomás között, emiatt a vasúttársaság pótlóbuszokat rendel. A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon jelentősen, 1-2 órával nőhet az eljutási idő. Rövidebb szakaszon közlekedő és kimaradó járatokra is számítani lehet.

Sebestyén Mária, a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője késő délután azt közölte az MTI-vel, hogy a tehergépkocsit vezető férfi a helyszínen életét vesztette.

A Mávinform közleménye szerint az alábbi változások várhatók a délutáni forgalomban:  

  • A Balaton északi partjáról Budapest felé: Valamennyi vonat a Déli pályaudvar helyett csak Csajágig közlekedik. Csajágtól pótlóbusszal utazhatnak Lepsényig, ahonnan a Balaton déli partján közlekedő járatokkal utazhatnak tovább a főváros felé. Emiatt a dél-balatoni vonalon valamennyi vonat megáll Lepsényben és Szabadbattyánban, valamint helyjegy nélkül igénybe vehető a Lepsény és a Déli pályaudvar között.
  • Budapestről a Balaton északi partja felé: Az északi partra utazók a déli partra tartó járatokkal utazhatnak Lepsényig, ahonnan pótlóbusszal juthatnak el Csajágra. Csajágtól vonattal utazhatnak tovább a Balatonra. Emiatt a dél-balatoni vonalon valamennyi vonat megáll Lepsényben és Szabadbattyánban, valamint helyjegy nélkül igénybe vehető a Déli pályaudvar és Lepsény között.

Frissítés: A Mávinform arról tájékoztatott, hogy 17 órára befejezték a helyszínelést követő műszaki mentést, megindulhatott a vonatforgalom Szabadbattyán és Polgárdi-Ipartelepek állomás között, már nem kell átszállni pótlóbuszra. Fokozatosan csökkennek a késések, várhatóan éjszaka állhat helyre a menetrend az észak-balatoni vonalon.

Összeomló vasúti közlekedés

Ahogyan arról már beszámoltunk, vasárnap este kisiklott a Kolozsvár felől Budapestre tartó Claudiopolis nevű, több mint 50 éves kocsikkal közlekedő InterCity. Az egyik utas arról számolt be egy Facebook-csoportban, hogy a Keleti pályaudvar közelében egy váltónál az első kocsi első tengelye az egyik sínen volt, miközben a hátsó tengelye már egy másik sínre került.

A MÁV hétfő délután sajtótájékoztatót tartott a kisiklott InterCityvel kapcsolatban. Pafféri Zoltán, a MÁV vezérigazgatója elmondta, hogy várhatóan kedd délelőtt újraindul a forgalom, míg Németh Réka pályaműködtetési és beruházási vezérigazgató-helyettes arról beszélt, hogy az elsődleges szemrevételezés alapján a váltó egyik darabja tört le, ám azt nem tudni, hogy ez az ok, vagy az okozat.

Hétfő délelőtt újabb baleset történt: A Kassa–Hatvan között közlekedő vonat alá került egy személy Mezőkövesdnél, az InterCityn utazókat a katasztrófavédők segítségével szállították át Miskolcon. A Nyugati pályaudvarnál is gondok voltak, de a Mávinform szerint hétfő kora délutánra már valószínűleg helyreáll a menetrend a ceglédi vonalon, ahol eddig pályahiba miatt csak az egyik vágányon közlekedhettek a vonatok.

Vitézy Dávid volt főpolgármester-jelölt szerint „a szemünk előtt omlik össze a magyar vasúti közlekedés”.