A vasútról hallgat Lázár János, de egy másik ügyben megszólalt a minisztériuma

2024.08.27. 07:13
Az Építési és Közlekedési Minisztérium közölte hétfőn, hogy terv szerint haladnak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új Campusának munkálatai. A beruházásnak köszönhetően a lepusztult épületeket elbontják, a Palotanegyed megújul. Az új épületegyüttes építése 2025 második felében kezdődhet meg.

Július 31-ével megkezdődtek és azóta is az ütemterv szerint haladnak a bontási munkálatok a Pázmány Campusnál, Magyarország egyik legnagyobb beruházásánál és az elmúlt 35 év legnagyobb iskolaépítésénél – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium hétfő este. 

Mint írták, az elmúlt egy hónapban megtörtént az egykori Magyar Rádió irodaházaként és a Magyar Rádió Archívumaként működő épületek körbekerítése és kiürítése, jelenleg az irodaépületek nyílászáróinak, illetve tetőterének bontása zajlik, miközben az épületekben található kultúrtörténeti alkotások értékmentése is megtörténik.

Az új Pázmány Campus teljes területét augusztus 31-én, az MTVA kiköltözése után adják át a vállalkozónak, aki szeptember 2-án kezdi meg az épület szerkezeti bontását, amelyet 2025 márciusáig kell befejeznie – áll a közleményben. 

A beruházásnak köszönhetően a főváros VIII. kerületének közepét elcsúfító, oda nem illő lepusztult épületeket elbontják, a Palotanegyedet megújítják.

Megjegyezték, hogy Magyarország egyik legrégebbi, legnagyobb és egyik legjobb egyetemének új központjával megszűnik a Nemzeti Múzeum mögötti zárvány, amelyik a Magyar Rádió elköltözése óta kihasználatlanul állt, és helyette egy, a mai kor kihívásainak megfelelő, nyitott, zöld területtel és a lakosság által is elérhető szolgáltatásokkal teli új egyetemi Campus jön létre.

Az új épületegyüttes építése 2025 második felében kezdődhet meg, addig továbbra is várják a helybeliek javaslatait, hogy az új Campus építésével párhuzamosan hogyan fejlesszék az új városrészt. A beruházás részeként felújítják a környék házainak homlokzatát, az utcákat, járdákat, tereket, a kapcsolódó közmű-infrastruktúrát, de új parkokat és közösségi tereket is kialakítanak. 

A kerületben élők támogatják a beruházást

Mint írtuk, a józsefvárosi önkormányzat nemrég egy kérdőívvel szondázta a kerületben élőket és dolgozókat a 2027-re felépülő Pázmány-kampuszról. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók nagy része inkább támogatja az egyetemi beruházást. Becker Pál, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem fejlesztési főigazgatója az Indexnek elmondta: amikor a környező utcák lakói úgy nyilatkoztak, hogy nem támogatják a kampusz létrehozását, feltehetően az építkezéssel együtt járó átmeneti nehézségek ellen tiltakoztak, és ez emberileg érthető is lehet.

Arról is beszámoltunk, hogy elkészültek a Pázmány-kampusz tervei, a múlt év végére pedig megszerezték a bontási és az építési engedélyeket is. A VIII. kerületi önkormányzat tavaly év végén helyi védettséget rendelt el az egykori Magyar Rádió épületeire, majd változtatási tilalmat, amit azonban a Kúria jogszerűtlennek nyilvánított.