Magyar Péter jogsértést követett el, hatósági felszólítást kapott

2024.08.27. 09:39
A Nemzeti Adatvédelmi Hatóság (NAIH) hivatalos közleményben szólította fel Magyar Pétert, hogy törölje azt a bejegyzését a Facebook-oldaláról, amelyben az ATV munkatársainak vallási hovatartozásáról írt.

A Nemzeti Adatvédelmi Hatóság (NAIH) szerint Magyar Péter jogellenesen hozott nyilvánosságra személyes adatokat.

A Tisza Párt elnöke még a választások másnapján szó nélkül kiviharzott az Egyenes beszéd élő adásából. Ezután Magyar Péter Facebook-posztban reagált a történtekre, majd másfél órával később közzétett egy újabb bejegyzést, amelyben azt írta:

Abban hibáztam, hogy elhittem, hogy egy korrekt interjút akarnak készíteni. Többet nem fog előfordulni. Messzire elkerülöm a Fidesz házi televízióját.

Ezután – minden további magyarázat nélkül – megosztott „néhány információt” az ATV-ről, annak tulajdonosáról, Németh Sándorról, a csatorna több munkatársának vallási hovatartozásáról, valamint az egyik szerkesztőről, Morvay Péterről, hogy III/III-as ügynök volt a szocializmus idején.

A közérdekű bejelentéseiről ismertté vált Tényi István a botrány kirobbanásakor a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult. A Budapesti Rendőr-főkapitányságon pedig feljelentést tett az ügyben, hogy kiderüljön, megvalósult-e a személyes adattal visszaélés vétsége. 

Ezt írta most a NAIH, Magyar Péter előtt két lehetőség áll 

A hatóság közleményéből – amelyet a Magyar Nemzet ismertetett – kiderült, hogy megvalósult a visszaélés, emiatt pedig Magyar Pétert felszólították arra, hogy törölje a bejegyzést közösségi oldaláról. Mint fogalmaztak: 

A Hatóság az Infotv. 56. § (1) bekezdése alapján felszólította Dr. Magyar Pétert arra, hogy törölje a közösségi oldaláról a jogellenesen nyilvánosságra hozott személyes adatokat, és a jövőben tartózkodjon a jelen ügyhöz hasonló adatkezelési műveletektől.

Hozzátették, hogy Magyar Péter előtt két lehetőség áll. „A Hatóság tájékoztatja, hogy az Infotv. 56. § (2) bekezdése értelmében Dr. Magyar Péternek – egyetértése esetén – haladéktalanul meg kell tennie a jelen felszólításban megjelölt szükséges intézkedéseket, és a megtett intézkedéseiről, illetve – egyet nem értése esetén – álláspontjáról jelen felszólítás kézhezvételétől számított harminc napon belül írásban, dokumentumokkal igazoltan köteles tájékoztatni a Hatóságot.”

„Az Infotv. 58. § (1) bekezdése értelmében, ha a felszólítás alapján a jogsérelem orvoslására, illetve a jogsérelem közvetlen veszélyének megszüntetésére nem került sor, a Hatóság a tájékoztatási határidő lejártát követő harminc napon belül dönt a szükséges további intézkedések megtételéről” – derült ki a NAIH közleményéből.

Az előzmények

A Tisza Párt vezetőjének az Egyenes Beszéd akkori adásában Rónai Egon egy váratlan ajándékot adott át. A csatorna hosszú dokumentumban gyűjtötte össze, hogy az elmúlt időszakban összesen hányszor foglalkoztak a Tisza Párt akkori alelnökével – most már elnökével, valamint hányszor hívták meg vendégként, amit nem fogadott el. 

reprezentatív felmérésből kiderült, hogy az emberek nagy része hallott arról, hogy Magyar Péter félbeszakította interjúját, és idő előtt távozott az ATV stúdiójából, amikor Rónai Egon műsorvezető a politikust korábbi állításaival szembesítette. A válaszadók 79 százaléka hallott az ügyről, 16 százalék nem, a megkérdezettek öt százaléka pedig nem válaszolt a kérdésre.

Akik hallottak róla, azok arra a kérdésre, hogy Magyar Péter helyesen járt-e el, mindössze 26 százalék mondta azt, hogy igen,

a válaszadók 63 százaléka szerint Magyar Péter nem járt el helyesen.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság bejelentés alapján vizsgálta az esetet, a bejelentő az interjúval kapcsolatban az emberi méltóság megsértésére, valamint a hírekhez fűzött műsorvezetői vélemény tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezések megsértését vélelmezte.

A hatósági ellenőrzés alapján a műsorszámban elhangzott beszélgetés bántó, felkavaró lehetett, azonban az egyenlő emberi méltóság alapértékét megkérdőjelező, szélsőséges kifejezések nem hangzottak el, így az adással kapcsolatban nem merült fel az emberi méltóság sérelme. Az NMHH megállapította továbbá, hogy az elhangzott beszélgetés nem volt összefüggésben politikai hírrel, ezért hírekhez fűzött műsorvezetői véleményeket tiltó törvényi rendelkezés nem sérülhetett

– közölte a hatóság.