Őrsi Gergely: A politika jár kompromisszumokkal, de a teljes fordulatok nem férnek bele

2024.08.27. 18:59
Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere az MSZP-ből való kilépéséről, a fővárosi parkolásról, a Tisza Párt megjelenéséről és a Szabadság-szoborra kerülő keresztről is beszélt a Népszavának adott interjújában.

A lehető legrosszabb forgatókönyv, hogy tisztán pártpolitikusok ülnek majd a közgyűlésben   – hangsúlyozta Őrsi Gergely a Népszavának adott, hétfőn megjelent interjújában.

Budapest II. kerületének polgármestere többek között beszélt arról, hogy:

  • Az, hogy kilépett az MSZP-ből, nem volt váratlan, hiszen mióta polgármester, az országos –, illetve pártpolitikát (az önkormányzatokat érintő ügyeket kivéve) kerüli, és az elmúlt években többször is jelezte, fontolgatja, hogy kilép a pártból.
  • A fővárosi parkolás üzemeltetés megtisztításáért helyben megpróbált tenni, több intézkedést is bevezetett. Ugyanakkor nagy elhalasztott lehetőségének látja, hogy nem sikerült létrehozni az egységes parkolási rendszert a fővárosban.
  • Azzal kapcsolatban, hogy mélygarázsokba terelné a különböző állami hivatalok autóit, elmondta, hogy ez része a készülő komplex kerületi parkolási csomagnak, és nem járhat többlet jogokkal az, hogy valaki egy állami cégnél dolgozik. Kiemelte azt is, hogy jövő évtől a lakosság az ingyenes parkolási engedély helyett kérhet majd BKV bérletet.
  • A politikára visszatérve megjegyezte, hogy a választóknak elege van az örökös egymásra mutogatásból, sőt, magukból a pártokból is, és ebben a helyzetben csak idő kérdése volt, hogy megjelenjen egy mindent elsöprő politikai erő.
  • Nagy hibának tartja, hogy a kormány egy napon tartotta az Európai Parlamenti és az önkormányzati választásokat, és „nettó pártpolitikai döntéssé silányította a fővárosi szavazást”. Szerinte a lehető legrosszabb forgatókönyv, hogy tisztán pártpolitikusok ülnek majd a közgyűlésben, ugyanakkor Karácsony Gergely főpolgármester szerinte kiváló a konszenzuskeresésben.
  • Szerinte a kerületi polgármesterek érdekérvényesítő képessége nem azon múlik, hogy bent ülnek-e a közgyűlésben, de nagy hatáskörvesztésnek tartja, hogy nem tudják közvetlenül kifejezni a kritikájukat.
  • Az iparűzési adó elvonásával kapcsolatban megjegyezte, hogy ha készül ilyen törvény, akkor azon az ellenzéki vagy nem kormánypárti önkormányzatok veszítenek majd a legtöbbet, kiemelte továbbá, hogy a kormány hajlamos elfeledkezni az ígéreteiről is, de a folyamatos bizonytalanság szerinte még nagyobb baj, hiszen nem tervezhető úgy hosszú távú fejlesztés, ha évente nyúlnak bele az önkormányzati gazdálkodásba.
  • Tiltakozik a politikai hozzáállás ellen, amelyet különböző alkukkal kapcsolatban mutat a városfejlesztéshez, ugyanis szerinte az nem működik, hogy „teljesen mást gondolunk a világról, de ha adsz 50 milliárdot, akkor legyen úgy, ahogy te akarod. Különösen akkor, ha a korábbi ígéretek sem teljesültek. A politika jár kompromisszumokkal, de a teljes fordulatok nem férnek bele. Ráadásul ez éppen az a mód, amit az ellenzéki pártok bíráltak az unió és a kormány kapcsolatában”.
  • A továbbiakban is bevonják majd a kerületieket minden ügybe, és azon dolgoznak, hogy valódi közösséggé alakítsák a kerületet. Nagy hangsúlyt helyeznek a helytörténet mellett az egészséges életmód ösztönzésére és a fenntarthatóságra is. A Margit körút felélesztésére indított programról elmondta, hogy az összes körúton lévő üres önkormányzati helyiség bérlőre talált, a következő cél pedig a kiskereskedelem feltámasztása, valamint tíz éven belül el akarnak tüntetni minden értelmetlen aszfaltfoltot is.
  • A Citadella átépítéséről és a Szabadság-szoborra kerülő keresztről megjegyezte, hogy „néhány nap alatt helyi védelem alá helyezhető egy szobor, de a városvezetés nem lépett ebben. A főváros élére állhatott volna egy művészeti alkotás megmásításáról szóló vitának is. De az is meglepő, hogy a két érintett, most még ellenzéki vezetésű kerület, az I. és a XI. kerület is néma maradt”.