Lakópark épül a 400 fős Aszófőn, a falusiak nem értik, miért és hogyan

2024.08.30. 06:26
A 400 fős faluba 140 lakásból álló lakóparkot terveznek, melyről a helyiek is csak véletlenül szereztek tudomást. A lakossági fórumon emiatt számonkérték a főépítészt, de a polgármester szerint a képviselő-testület jól döntött 2018-ban, amikor elfogadta a terveket.

A tervek szerint a falu nyugati részén fog elkészülni a beruházás, mely a település kapujában fog állni. Az önkormányzat ugyan próbálja korlátozni az építkezést, majd a lakossági fórumon kármentésről beszélt – olvasható a hvg.hu-n.

A beruházás a Balaton beépítésének egy újabb állomása, a helyiekkel itt sem történt egyeztetés, nem tudtak róla, pedig kiemelt projektről van szó. A tervek szerint 140 lakás épül a faluban, mely így a település lakosságát megduplázná, az eddigi 400 főről akár 800-ra is növekedhet.

Az ügyben lakossági fórumot tartottak, ahol a településtervező szerint egy áprilisi döntésnek köszönhető, hogy Aszófő kapujában ilyen jellegű építkezés valósulhat meg. A főépítész pedig az épületek magasságáról is tájékoztatta a helyieket, akik nem örülnek ennek, szerintük kártérítés járna nekik az építkezés miatt, illetve „egy Kisaszófő épül Aszófőn”, valamint „városias falu lesz”.

Csak az internetről értesültek a beruházásról, de nem látták a tervek nagy részét, mely ráadásul változott is, erről szintén a főépítész tájékoztatta a lakosságot, hiszen az eredeti 7,5 méter magas házak helyett 9 méter magasak fognak épülni.

Aszófőnek nincs Balaton-parti sávja, ennek ellenére a faluban sokan foglalkoznak lakáskiadással, de ez az építkezés így elviszi tőlük a vendégeket, hiszen az új házak tulajdonosai valószínűleg nem a település állandó lakói lesznek, hanem ugyanúgy ki fogják adni őket.

Keller Vendel polgármester a HVG-nek elárulta, hogy kevesen vettek részt a lakossági fórumon, de mivel a testület elfogadta a terveket, és kárt nem akart okozni senkinek sem, és még mindig jobb, hogy nem valamilyen nagy üzem került a faluba.