Indítványozta a bíróság Dobrev Klára mentelmi jogának felfüggesztését

DSC7824
2024.08.31. 12:48
A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság indítványozta Dobrev Klárának, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa és európai parlamenti képviselője mentelmi jogának felfüggesztését. Mindez Pölöskei Gáborné Áder Annamária feljelentésének ügyében történt meg. A volt államfő, Áder János testvére azért indított büntetőeljárást Dobrev Klára ellen, mert az azt állította, hogy bűnös a pedofilbotrányban.

A bíróság felfüggesztette rágalmazás vétsége miatt Pölöskei Gáborné Áder Annamária – vagyis Áder János testvére – által Dobrev Klára ellen indított büntetőeljárást, és indítványozta az Európai Parlament elnökénél, hogy Dobrev Klára mentelmi jogát függessze fel – derült ki a bíróság augusztus 29-i keltezésű végzéséből, amely az Index birtokába került. 

Áder János testvére még ez év márciusában tett magánindítványként feljelentést nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt Dobrev Klára ellen, mivel a politikus azt állította, hogy Pölöskeiné Áder Annamária is bűnös a pedofilbotrányban, mondván, a volt államfő húga a főváros Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályának a vezetőjeként tudott a bicskei pedofil igazgatóról, ennek ellenére mégsem tett semmit. 

Ezt a volt államfő testvére egyértelműen rágalmazásként értelmezte, mivel a főosztály vizsgálata után, 2011. szeptember 28-án írásbeli feljegyzésben tájékoztatta a főjegyzőt és az aljegyzőt a bejelentésről, valamint arról, hogy az általa vezetett főosztály büntetőfeljelentés előkészítését kezdte meg.

A feljelentés kidolgozására pedig nemcsak utasítást adott, de abban részt is vett. Javaslatot tett arra is, hogy „az önkormányzat a feljelentést ne a helyi, hanem a megyei rendőr-főkapitányság részére terjessze elő, így elkerülve, hogy az igazgató esetleges ismeretségi körébe tartozó helyi rendőrkapitányság végezze a nyomozást” – idézte fel a részleteket korábban a volt államfő. 

Az Európai Parlament Jogi Bizottság vizsgálja majd az indítványt

A bíróság indítványát Dobrev Klára mentelmi jogának felfüggesztésére az Európai Parlament elnöke plenáris ülésen jelenti majd be, az indítványt pedig a Jogi Bizottsághoz utalja. A bizottság az Európai Parlament eljárási szabályzata alapján a kérelmet „haladéktalanul, de összetettségére figyelemmel” vizsgálja majd, időbeli korlát nélkül.

Dobrev Klárát meghallgatja majd a bizottság, lehetősége lesz előterjeszteni az általa a tárgyhoz tartozónak ítélt bármely iratot vagy egyéb írásos bizonyítékot, de nem vehet részt a mentelmi joga felfüggesztésére vagy fenntartására irányuló kérelemmel kapcsolatos vitán. A bizottságnak 25 tagja és 24 póttagja van – köztük egy magyar póttaggal, Schaller-Baross Ernővel.

 A bizottság zárt ülésen tesz majd határozati javaslatot, amelyben a mentelmi jog felfüggesztésére vagy a kérelem elutasítására tesz ajánlást.

Ezután a bizottsági határozatot követő plenáris ülésen az Európai Parlament egyszerű többségi szavazással határoz.

A szavazást követően az elnök haladéktalanul közli a parlament határozatát az EP-képviselővel és az illetékes tagállami hatósággal. A büntetőeljárás a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló határozat kézbesítését követően folytatható Magyarországon.

Gy. Németh Erzsébetnek már odalett a mentelmi joga ebben az ügyben 

Korábban Pölöskei Gáborné Áder Annamária nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tett Gy. Németh Erzsébet, a DK országgyűlési képviselője ellen is, szintén magánindítványban, egyben kérték az ellenzéki politikus mentelmi jogának felfüggesztését is az országgyűlés elnökétől. Az országgyűlési képviselőket mentelmi jog illeti meg, így csak annak felfüggesztése után felelhetnek tettükért.

Az ok ebben az esetben is ugyanaz volt, vagyis hogy a volt államfő által hazugnak titulált, a bicskei pedofilüggyel kapcsolatos kijelentéseiért bíróság elé állhasson, fel kellett függeszteni a mentelmi jogát. Végül 140 igen és 43 nem szavazattal elfogadták a Mentelmi Bizottság döntését, így felfüggesztették Gy. Németh Erzsébet mentelmi jogát.

A DK országgyűlési képviselője szerint azért vették el a mentelmi jogát, mert leleplezett egy fideszes pedofilsegítőt. 

Lapunknak a kialakult helyzetről korábban így nyilatkozott Áder János volt köztársasági elnök: „Én nem vagyok perképes az ügyben, de a húgom igen. Az ő nevében elmondhatom, az első pillanattól világos volt, hogy perelni kell.”

Még február elején robbant a hír, hogy a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese, K. Endre kegyelmet kapott Novák Katalin akkori köztársasági elnöktől, aki a botrány miatt februárban lemondott. K. Endre a pedofil igazgató, V. János áldozatait próbálta meg elhallgattatni a vallomástétel előtt, tettéért évekre börtönbe küldte őt a bíróság. K. Endre neve pedig hetekig közszájon forgott, és azóta sem derült fény a kegyelem pontos okára. 

(Borítókép: Dobrev Klára 2024. május 23-án. Fotó: Tövissi Bence / Index)