Hamarosan eldőlhet az Airbnb-lakások sorsa Terézvárosban

2024.08.31. 10:28
Szeptember 2. és 16. között a VI. Kerület lakói ügydöntő szavazáson dönthetnek arról, hogy betiltják-e Terézvárosban a rövid távú lakáskiadásokat. Soproni Tamás, a VI. Kerület újraválasztott polgármestere szerint a tiltás a városrész javára válnának, annak ellenére is, hogy emiatt 670 millió forint idegenforgalmi adó kiesésével számol.

Ahogyan arról már az Index is beszámolt a VI. Kerület újraválasztott polgármestere, Soproni Tamás ügydöntő szavazást hirdetett szeptember 2. és 16. közöttre, amelyben a helyi lakók arról szavazhatnak, hogy betiltsák-e a rövid távú lakáskiadást, vagyis az Airbnb-ket Terézvárosban.

Az ötlet nyilvánvalóan nem tetszik az érdekvédelmi szervezeteknek, akik kampányt indítottak azért, hogy meggyőzzék a lakókat, miért nem működne Soproni Tamás ötlete és milyen problémákkal kellene szembenéznie a lakóknak, az Airbnb-k elüldözése miatt. A polgármester személyesen ennek ellenére a betiltás pártján van, bár kiemelte, hogy az önkormányzatnak ninics hivatalos álláspontja a kérdésről. 

Kiürül a belváros, nem csak mi, az V., VII. kerület is, egyre feljebb mentek az albérletárak, ezért az emberekhez fordulunk Terézvárosban és megkérdezzük őket, hogy mit gondolnak a kérdésben

– fogalmazott a polgármester a Portfolio Checklist című műsorában.

Soproni Tamás kifejtette, hogy az elmúlt időszakban egyre több gond volt az Airbnb-vel, mivel nem voltak rendesen szabályozva és bár ők egy 2020-as országgyűlési felhatalmazás alapján kerületi szabályozást alkottak, azt viszont a kormányhivatal túl széleskörűnek találta és megsemmisítette.

A polgármester amiatt sem aggódik, hogy az esetleges Airbnb-stop következményeként 670 millió forint idegenforgalmi adótól esne el a városvezetés.

„Nem aggódom, nyilván a költségvetésünket meglehetősen jól behatóan ismerem én és a kollégák is. Ez egy komoly összeg, ezt szeretném hangsúlyozni, [...] ugyanakkor azt látjuk, hogy az elmúlt évek adóbevételeinek növekedési tendenciái alapján ez nagyjából egyébként egy-másfél éven belül korrigálódik” – fejtette ki Soproni Tamás.

A polgármester úgy látja, hogy hamisak azok a felvetések, amelyek szerint az Airbnb nincs hatással a helyi lakáspiacra, hiszen Terézvárosban a lakások nagyságrendileg 8 százalékát hasznosítják rövid távú kiadásra, ami 2226 ingatlant jelent. „Megdöbbennék, hogyha a kínálati oldalon ennyi lakásnak a piacra kerülése nem lenne semmilyen hatással akár az albérletárakra, akár az ingatlanárakra” – mondta Soproni Tamás.

Majd hozzátette, ha szükség van rá, akkor segítenek az Airbnb-s lakások hosszú távú kiadásában.

Kifejtette: a VI. kerület készen áll arra, hogy akár egy lakásügynökséggel segítse az Airbnb-s lakások kiadását, ha hirtelen több lakás kerülne a piacra.

Ez lényegében azt jelentené, hogy z önkormányzat a piaci árnál valamivel alacsonyabb bérleti díj fejében garanciát vállal a lakástulajdonosok felé, hogy a bérleti időszak végén a lakást ugyanabban az állapotban kapják vissza, amilyenben azt kiadták.

Az esetleges tiltás egyébként 2026. január 1-én lépne hatályba, így adnak felkészülési időt a területen dolgozó vállalkozásoknak.