Két fiatalt is halálra gázolt a vonat az elmúlt napokban

2024.09.02. 16:30
Az elmúlt napokban egy 14 és egy 16 éves fiatalt is halálra gázolt a vonat. A tragédiát mindkét esetben a figyelmetlenség és a KRESZ szabályok megszegése okozta. A MÁV nyomatékosan kéri a szülőket és a pedagógusokat, hogy minden lehetséges eszközzel hívják fel a fiatalok figyelmét a vasúti közlekedés veszélyeire.

Telefonozott és zenét hallgatott hétfőn egy 16 éves fiatal, akit Gyálon, egy labirintkorláttal ellátott vasúti átjárónál gázolt halálra a vonat. Pénteken egy 14 éves lány a tilos jelzés ellenére szaladt át az érkező vonat előtt, így az ő életét sem lehetett megmenteni – számolt be róla a MÁV-csoport.

A vasúttársaság idén már sokadik alkalommal hívja fel a figyelmet arra, hogy a vasúti síneken való figyelmetlen átkelés és a szabályok megszegése könnyen halállal végződhet, vagy súlyos, maradandó sérüléseket okozhat. A MÁV balesetmegelőző kisfilmjeit az Oktatási Hivatal segít eljuttatni az iskolákba, de a szülők közreműködését is kérik a fiatalok felkészítésében.

Veszélyhelyzet esetén a mozdonyvezető azonnal gyorsfékezésbe kezd és hangjelzést ad, ezt követően tehetetlen részese az eseményeknek.

Molnár Péter mozdonyvezető már nyolc alkalommal gázolt, a balesetek oka minden esetben a közlekedők figyelmetlensége volt. Molnár Péter elmondta, hogy nem tudnak megállni, a vonat féktávolsága többszáz méter, hirtelen megállítása esélytelen. A mozdonyvezető segélykiáltása egyértelmű, a KRESZ szabályait be kell tartani – ismertették a közleményben.