Újabb döntés született Strasbourgban Karsai Dániel ügyében

2024.09.02. 19:16 Módosítva: 2024.09.02. 19:17
Karsai Dániel nagy reményekkel nyújtotta be a Nagykamara eljárása iránti kérelmét a strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bíróságához, de a felülvizsgálati kérelmet elutasították, így a bíróság nem tárgyalja újra a halálos betegségben szenvedő alkotmányjogász ügyét. Karsai Dániel azért fordult a bírósághoz, mert úgy gondolta, az Alaptörvény sérti az emberi önrendelkezési jogot az aktív eutanázia tiltásával.

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Karsai Dániel fellebbezését, amellyel a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő jogász a bíróság júniusi döntését támadta meg – vette észre az erről szóló közleményt a HVG.

Ahogy arról beszámoltunk, Karsai Dániel azután fordult a Nagykamarához, hogy június 13-án az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítéletet hozott a gyógyíthatatlan ALS-ben szenvedő alkotmányjogász ügyében. Karsai Dániel azért kérte az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) felülvizsgálatát, mert úgy gondolta, az Alaptörvény sérti az emberi önrendelkezési jogot az aktív eutanázia tiltásával.

A felülvizsgálati kérelem ügyében szeptember másodikán született döntés. Kétsoros közleményben tudatta az Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy

a Nagykamara öttagú bírói tanácsa legutóbbi, 2024. szeptember 2-i ülésén úgy határozott, hogy elutasítja a Karsai Dániel kontra Magyarország ügy áttételére irányuló kérelmet.

Karsai Dániel még nem reagált a döntésre. Azt megelőzően nagyon bizakodó volt, a felülvizsgálati kérelem benyújtását követően arról beszélt, hogy a beadvány nagyon jó lett, azonban egyelőre pertaktikai okokból nem tette azt közzé. Karsai Dániel két évvel ez előtt kapta kézhez a kaposvári kórháztól a diagnózist, miszerint a gyógyíthatatlan ALS-ben (amiotrófiás laterálszklerózis) betegségben szenved.