A hőség miatt rövidített tanórákat javasol a PDSZ

2024.09.02. 21:38
Hiába ért véget a nyár, a hőség nem hagyott alább, ezért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nyílt levélben kérte rövidített órák tartását az iskolákban a szaktárcától. A főváros I. kerületében és Szigethalmon ezt külön engedély nélkül is már bevezették. Olaszországban az októberi iskolakezdést sem tartanák eretnek ötletnek.

Szeptember 2-án ugyan megkezdődött a tanév, a hőmérő higanyszála azonban továbbra is jóval 30 Celsius fok felett van. Emiatt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete már augusztus utolsó napjaiban Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárhoz fordult azzal, hogy az intézmények rövidített órákat tarthassanak – írta meg a HVG.

„A PDSZ Országos Választmánya azzal a kéréssel fordul Önhöz, hogy szíveskedjék dr. Pintér Sándor miniszternél kezdeményezni, hogy rendeletben – a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendeletet módosítva – határozza meg az intézményen belüli hőmérséklet felső határát, amely legyen összhangban a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II. 8.) SzCsM–EüM együttes rendeletben foglaltakkal” − utalt ezzel a szakszervezet arra, hogy eddig a hőmérséklet alsó határát már szabályozta a minisztérium. Rendkívüli szünetet kell ugyanis elrendelni, ha műszaki hiba miatt két egymást követő napon sem lehet 20 fok fölé felfűteni az osztálytermeket.

„Amennyiben a HungaroMet előrejelzése szerint a várható középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot – a HungaroMet szerint jelenleg 25-27 fok között van a középhőmérséklet – az igazgató intézkedjen a tanítás, oktatás rövidített órákkal történő megtartásáról. A nevelő-oktatómunka a hőség miatti szünetelésének időtartama alatt a fenntartó temperált helyiségben biztosítsa a gyermekfelügyeletet” − fogalmazott a PDSZ a hőség miatt engedélyezhető rövidített órák megtartásáról.

A szakszervezet azt kérte a szaktárcától, hogy legyen összhangban az iskolákra és a munkahelyekre vonatkozó szabályozás. A munkavédelmi rendelet ugyanis elsősorban a fizikai munkát végzőkre utal. Azonban hőségriadó esetén az oktatási intézményekben is járna 5-10 perc szünet, valamint félóránként 14-16 fokos víz a tanulóknak és a tanároknak.

Egy 2015-ös amerikai tanulmány szerint ha már 21 fok feletti a kinti hőmérséklet, a matematikai készségek romlani kezdenek, de 30 fok felett már drasztikus ez a csökkenés. Az Eduline szerint van olyan iskola, amely kirándulásokat és strandolást tervez a hőhullám idejére.

A Klebelsberg Központ is reagált a PDSZ felvetésére: „Ahol az iskolán belül nem lehet ellensúlyozni kellőképpen az extrém meleget, azt javasoltuk, hogy hajnali átszellőztetéssel, esetenként rövidített órákkal oldják meg a napi működést. A gyermekek érdekét szem előtt tartva a tankerületek egyeztetnek az iskolákkal, és eldöntik, hol van rövidített órákra szükség.”

Az I. kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium már bejelentette, hogy 35 perces rövidített tanórákat fog tartani, 10 perces szünetekkel, így a hatodik óra 13 órakor ér véget. A szigethalmi általános iskolában pedig 11 óra 40 percig tart a tanítás a hőség alatt.

Olaszországban már olyan tervek is születtek a klímaváltozás miatti hosszan tartó hőség kitolná a nyári szünetet egészen októberig. Ezt azonban a szülők nem támogatják, hiszen így sincs elég szabadságuk nyáron, illetve egész nyárra nem tudnánk táborban tartani gyermekeiket. Nem megoldható a tanulók elhelyezése a szünetben.