Már az első napon összeomlott a rendszer, amelyen a VI. kerületi Airbnb-kről szavaznak

2024.09.03. 12:15
Terézváros szavazást kezdeményezett a rövid távú lakáskiadások korlátozása vagy esetleges kitiltása miatt a VI. kerületben. A Magyar ApartmanKiadók Egyesülete és Felelős Szálláskiadók Szövetsége egyáltalán nem boldog a kezdeményezéstől, ráadásul közleményük szerint a szavazófelület is egyértelmű döntésre buzdítja a voksolókat, és össze is omlott már az első napon.

Ahogy arról beszámoltunk, szeptember 2. és 16. között a VI. kerület lakói szavazhatnak arról, hogy az Airbnb típusú lakáskiadás korlátozásra, esetleg teljesen felszámolásra kerüljön a kerületből. Viszont már az első nap összeomlott a terézvárosi Airbnb-szavazás szavazóprogramja – adta hírül a Magyar ApartmanKiadók Egyesülete és Felelős Szálláskiadók Szövetségének közös közleménye.

A Magyar ApartmanKiadók Egyesületéhez (MAKE) és a Felelős Szálláskiadók Szövetségéhez tucatnyian fordultak a hétfői nap során, hogy nem tudtak szavazni az önkormányzat online felületén. Megdöbbentő módon az önkormányzat munkatársai nem adtak jegyzőkönyvet a technikai hibáról a szavazóknak, mindössze azt ígérték, hogy majd meg lesz javítva a program.

Soproni Tamás polgármester maga is elismerte a nehézségeket a közösségimédia-platformján.

A MAKE és a Felelős Szálláskiadók Szövetsége ezért a keddi naptól jogsegélyszolgálatot indít a szavazók védelmében! A jogsegely2024@gmail.com címen várják azok jelentkezését, akik nem tudtak élni szavazati jogukkal. Mivel ez a „szavazás” továbbra sem egy jogilag formalizált, biztonsági garanciákat tartalmazó valódi népszavazás, hanem egy különböző társadalmi csoportokat bevonó, másokat kirekesztő konzultáció,

nem lehet tudni, hogy pontosan milyen program végzi a szavazást, hogyan és ki összesíti a szavazatokat, ki és mikortól látja az eredményeket, ki ellenőrzi a „szavazás” tisztaságát, stb.

A magát a szavazás tekintetében semlegesnek beállító önkormányzat a közpénzből működtetett szavazói felületen „egyértelműen tiltáspárti propagandát folytat”, hiszen a szavazás oldalán a tiltáspárti érveket automatikusan megjelenteti a két szavazási lehetőség alatt, míg az általuk összeállított – a két érdekvédelmi szervezet szerint szakmaiatlan – az Airbnb-k melletti érveket csak külön gombra kattintva lehet megtalálni. Ezek a problémák, eljárások tovább hiteltelenítik Terézváros Airbnb-„szavazását”.