Lázár János nyílt levelet kapott, nem kímélték a minisztert

2024.09.03. 14:43
A Mindenki Magyarországa Néppárt felháborodását fejezte ki az Algyő-Maroslele összekötő út 3,3 milliárd forint összköltségű felújításával kapcsolatban. Szerintük az út forgalma minimális, így nem indokolt a rendkívül magas költségű beruházás. Azt gyanítják, hogy a projekt valódi célja Lázár János batidai kastélyának könnyebb és kényelmesebb megközelítése.

A Mindenki Magyarországa Néppárt kedden nyílt levelet írt Lázár Jánosnak és a Magyar Közútnak. A párt arra a hírre reagált, hogy kilométerenként mintegy félmilliárd forintot költ a Magyar Közút egy olyan négyszámjegyű mellékútra, amelyen alig van forgalom. Az Átlátszó cikke szerint arról az útról van szó, amely Lázár János batidai kastélyához vezet. A 6 kilométeres szakasz felújítása bruttó 3,3 milliárd forintba kerül. 

Márki-Zay Péter pártja szerint „miközben országunk számos pontján égető szükség lenne a közúti infrastruktúra fejlesztésére és karbantartására, ez a projekt teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a lakosság valós igényeit és csak Lázár János és más kiváltságosok érdekeit és kényelmét szolgálja”. 

Mint írták, az ország egyes részein a közutak annyira leromlott állapotban vannak, hogy a közlekedés gyakorlatilag életveszélyessé vált, és sok vidéki település megközelítése nehézkes, mert az odavezető utak nincsenek megfelelően karbantartva, továbbá egyre több helyen hiányzik a biztonságos közlekedéshez szükséges infrastruktúra.

Indoklást vár Márki-Zay Péter pártja

Úgy vélik, a beruházásra fordított összegből számos más, valóban indokolt közlekedési problémát is meg lehetne oldani. Szerintük ez a pazarlás teljesen elfogadhatatlan „egy olyan országban, ahol a MÁV összeomlott és tömegközlekedési válság sújtja”. 

A Mindenki Magyarországa Néppárt most azt kéri Lázár Jánostól és a Magyar Közúttól, hogy indokolják meg, miért vált szükségessé ez a beruházás, és milyen közérdekű célokat szolgál valójában, és elvárják, hogy a közpénzeket az adófizetők érdekében használják fel, és ne egy szűk elit érdekeinek kiszolgálására. 

Hozzátették, a Mindenki Magyarországa Néppárt határozottan tiltakozik az ilyen felelőtlen és pazaroló közpénzfelhasználás ellen, és követelik, hogy azonnal állítsák le az említett útfelújítási munkálatokat. Követelik azt is, hogy az erre szánt forrásokat haladéktalanul csoportosítsák át olyan projektekre, amelyek az ország közlekedési hálózatának valódi fejlesztését szolgálják. 

Lázár János a 2018-as választások után jelent meg hivatalos tulajdonosként a Batida közelében fekvő, 3000 négyzetméteres, kastélyszerű vadászházban, miután az azt birtokló részvénytársaság részvényeinek 8,1 százalékát áprilisban megvette. A 2017 decemberében felépült vadászbirtok azután került fókuszba, miután kiderült, olyan földek veszik körbe, amelyek kizárólag Lázár János családjának tulajdonában vannak.