Hazaküldték a diákokat egy budapesti gimnáziumból a hőség miatt

2024.09.04. 13:35
Olyan meleg lett a ferencvárosi Leövey Klára Gimnázium tantermeiben, hogy szerda délben hazaküldtek minden diákot. Egyelőre nem tudják, csütörtökön lesz-e tanítás.

Annyira meleg volt a budapesti Leövey Klára Gimnáziumban, hogy hazaküldték a diákokat szerda délben – tudta meg a Magyar Hang az utcán a diákoktól.

A lap munkatársa az utcára özönlő diákoktól megtudta, hogy hangosbemondón közölték velük, befejezik a tanítást, mindenki hazamehet. Az osztályfőnökök végigjárták a termeket, hogy mindenki tudomást szerezzen az utasításról. Egyelőre nem tudni, csütörtökön lesz-e tanítás a gimnáziumban, de még szerdán értesítik erről a diákokat. A diákok arról számoltak be, hogy fülledt meleg volt a tantermekben, különösen az emeleteken.

Maruzsa Zoltán a hőség miatt elrendelte az iskoláknál a hajnali szellőztetést, és arról is beszélt, hogy az igazgatóknak megvan a jogkörük arra, hogy hőségriadós helyzetben rövidített órákat vagy oktatást rendeljenek el. Szabályozás nincs Magyarországon arra, hogy mennyi a maximális hőmérséklet, amelyben még megtarthatók a tanítási órák.

Magyar Péter szerdán nyílt levélben kérdezte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárt arról, hogy mit tesz a kormány az iskolákban tapasztalható embertelen körülmények enyhítéséért. Amint arról beszámoltunk, hiába ért véget a nyár, a hőség nem hagyott alább, ezért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nyílt levélben kérte rövidített órák tartását az iskolákban a szaktárcától. A főváros I. kerületében és Szigethalmon ezt külön engedély nélkül is már bevezették. A Klebelsberg Központ a PDSZ felvetésére úgy reagált: „Ahol az iskolán belül nem lehet ellensúlyozni kellőképpen az extrém meleget, azt javasoltuk, hogy hajnali átszellőztetéssel, esetenként rövidített órákkal oldják meg a napi működést. A gyermekek érdekét szem előtt tartva a tankerületek egyeztetnek az iskolákkal, és eldöntik, hol van rövidített órákra szükség.”

Lapunk levélben érdeklődött a Belügyminisztériumtól, mit tervez a helyzet megoldása érdekében, amint megérkezik a válasz szerkesztőségünkbe, frissítjük cikkünket.