Tüntetők jelentek meg az ügyészségnél, miközben a nyomozók meghallgatták Donáth Annát

PAP 8759
2024.09.05. 09:00 Módosítva: 2024.09.05. 10:37
Többek között Mérő Vera és a Magyar Anyák szervezésében szolidaritási demonstrációt tartottak Donáth Anna momentumos politikus mellett, akit csütörtök reggel hallgat meg a Fővárosi Nyomozó Ügyészség. A helyszínről követtük az eseményeket.

Cikkünk frissült!

„A rendelkezésre álló adatok alapján Donáth Anna megalapozottan gyanúsítható […] csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettének az elkövetésével” – áll abban az ügyészségi idézésben, amelyet a Momentum egykori elnöke kapott.

Donáth Anna elmondása szerint egy 2022-es esetről van szó, amikor – állításuk szerint – a Momentum volt elnöke és EP-képviselője másokkal együtt akadályozta „az Iványi Gáboréknál tartott, felháborító NAV-os házkutatást”. A politikus akkor leszögezte: „Két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés fenyeget. De nem tudnak megfélemlíteni.”

Így kezdődött

A szolidaritási demonstráció kezdetére pár tucat ember gyűlt össze az ügyészség bejáratánál, többen sárga rózsával érkeztek a helyszínre.

Ezután megjelent az ügyészség épületénél többek között Iványi Gábor lelkész, Tordai Bence, a Párbeszédből kilépett országgyűlési képviselő, valamint Simkó Edit és Törley Katalin, a korábbi pedagógustüntetések résztvevői.

9 óra előtt pár perccel megérkezett a helyszínre Donáth Anna is,

akit több momentumos politikus, köztük Bedő Dávid frakcióvezető és Gelencsér Ferenc volt pártelnök is elkísért. Donáth Anna ezt követően taps kíséretében lépett be az ügyészség épületébe.

 „Mi a baj velünk?”

Nem sokkal később Iványi Gábor mondott beszédet, amelyben többek között kifejtette: a kérdés mindig az, hogy „mi a baj velünk?”, de szerinte a baj nem velük van, hanem azokkal, akik visszaélnek a hatalmukkal.

A lelkész kitért arra is, hogy a tanévkezdés előtt két iskolájukat bezárták, ezzel kapcsolatban kedden a fővárosi kormányhivatalnál volt demonstráció. Iványi Gábor mindenkit arra bátorított, hogy tartson ki, a szabadságért meg kell fizetni az árat.

A demonstrálók többsége ezután a helyszínen maradt, és arra várnak, hogy véget érjen Donáth Anna meghallgatása.

„Életre szóló élmény a rabosítás” – lezajlott Donáth Anna kihallgatása

A momentumos politikus kihallgatása több mint egy órán át tartott. A politikus az épületből kilépve megköszönte a támogatást, majd kijelentette:

szeretné, ha több olyan „próféta” lenne Magyarországon, mint Iványi Gábor.

A lelkész elmondta, hogy nagyon büszkék Donáth Annára. A Momentum politikusa később elárulta, hogy panaszt tett a gyanúsítás ellen, politikai ügynek látja az esetet, és arra emlékeztetett: korábban az Európai Parlament úgy döntött, hogy nem vonják vissza a mentelmi jogát.

Mint mondta, a nyomozati anyagot és a bizonyítékokat egyelőre nem ismeri. „Annyi vallomást tettem, hogy a bűncselekményt, amivel vádolnak, nem követtem el, addig nem tudok részletes vallomást tenni, amíg nem tudom, pontosan mivel vádolnak, de életre szóló élmény a rabosítás” – fogalmazott a politikus.

Ezután Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője egy megafonba beszélve közölte, hogy olyan feliratokat ragasztanak az ügyészség bejáratára, amely ügyekkel szerintük többet kellene foglalkozniuk a hatóságoknak. Az akciót az első pillanatban egy biztonsági őr próbálta megakadályozni, majd visszament az épületbe.

Megjelent az ügyészség hivatalos közleménye is

„A Fővárosi Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként Donáth Annát” – írták a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleményében, amelyet a demonstrációval egy időben adtak ki.

A közleményben összefoglalták az ügy korábban már ismertetett részleteit, majd azt írták: 

A nyomozó ügyészség ma gyanúsítottként hallgatta ki Donáth Annát, aki – a többi gyanúsítotthoz hasonlóan – tagadta a bűncselekmény elkövetését, és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

„A hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult ügynek összesen 5 gyanúsítottja van, köztük a korábban kihallgatott Iványi Gábor és dr. Gurmai Zita” – tették hozzá. 

(Borítókép: Tüntetés Donáth Anna politikus ügyéért 2024. szeptember 5-én, Budapesten. Fotó: Papajcsik Péter / Index)