Nem kivételez a rendelet, egy 43 éves diáktól is elvették a mobilját az esti iskolában

2024.09.05. 18:25
A Belügyminisztérium tisztázta, hogy a pedagógusoknak nem kell leadniuk az iskolákban a mobiltelefonjukat, de csak meghatározott esetekben használhatják azt.

„A pedagógusnak nem kell leadnia a birtokában lévő mobiltelefont és egyéb digitális, infokommunikációs eszközt” – írja a Telex és a hvg.hu a Belügyminisztérium válaszára hivatkozva. Az ellenőrzés az igazgató mint felettes jogosultsága, valamint a jogsértés következményéről is ő dönt.

Az Eduline-nak egy 43 éves, érettségi előtt álló, esti iskolába járó diák elmondta, hogy a tanév elején tőlük is elvették az okoseszközöket. Mint fogalmazott: „ezt még a velem nagyjából egykorú tanárnő is nevetségesnek tartja”. 

A tanévkezdés napján jelent meg az a rendelet, amely korlátozza a pedagógusok digitáliseszköz-használatát – írtuk keddi cikkünkben. A korlátozást kizárólag a következő esetekben nem kell alkalmazni:

  • A köznevelési intézmény pedagógiai programjában szereplő, intézményen kívül szervezett programok alkalmával;
  • a pedagógus vagy más életét, testi épségét vagy vagyonát közvetlenül fenyegető, és más módon el nem hárítható veszély elhárítása érdekében;
  • szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésének elhárítása vagy elkövetése miatti segítségkérés érdekében;
  • vagy ha a pedagógus vagy a gyermek, tanuló egészségügyi állapotára tekintettel szükséges.

Korábban azt rögzítették egy rendeletben, hogy a diákoknak le kell adniuk a telefonjaikat az órák megkezdése előtt. A Madách Imre Gimnázium viszont úgy döntött – a rendelet egyik paragrafusára hivatkozva –, hogy nem veszik el a készülékeket a tanulóktól. A döntés után a Belügyminisztérium felmentette az iskola igazgatóját, ennek hatására több tüntetés is volt.