Utánajártunk, miért vannak osztrák és német rendőrök a budapesti metrón

2024.09.10. 15:32
A magyar rendőrök mellett osztrák egyenruhások is megjelentek kedd reggel a budapesti tömegközlekedési eszközökön. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az Index kérdésére elmondta, hogy az osztrák és német járőrök milyen célból érkeztek a fővárosba.

Lapunk egyik olvasója számolt be arról, hogy kedd reggel osztrák egyenruhások utaztak a hármas metrón Budapesten. Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata az Index kérdésére elárulta, hogy a magyar rendőrök az osztrák–magyar–német együttműködés keretében közös járőrszolgálatot látnak el.

A közös fellépés célja a Nyugat-Európa irányába közlekedő vasúti szerelvények ellenőrzése. Az ORFK megerősítette, hogy kedden két ilyen egységük is szolgálatban van.

Kiemelték, hogy 

Az osztrák és német rendőrök a pályaudvarra történő eljutásukhoz tömegközlekedést is igénybe vesznek, amivel a utazóközönség szubjektív biztonságérzetét is növelik.

Mint írtuk, az ORFK egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy szeptember közepétől a közös járőrszolgálatoknál már összesen 48–50 osztrák rendőr segíti a magyar kollégák munkáját. A Magyarországon szolgáló osztrák rendőri kontingens létszámát az illegális migráció és az embercsempészés elleni hatékonyabb fellépés érdekében növelik. 

Az osztrák rendőrök a magyarországi tevékenységük alatt saját egyenruhájukat és felszerelésüket viselik, és a magyar jogszabályokkal összhangban, kizárólag magyar rendőrökkel együtt intézkednek. Hozzátették, hogy a közös járőrszolgálatokat elsősorban Magyarország déli határszakaszain végeznek. Főként a határ menti településeket és közutakat ellenőrzik.

Magyarország és Ausztria belügyminiszterei 2020-ban kötöttek megállapodást, így az osztrák rendőrök folyamatosan segítik az Európai Unió külső határainak védelmét, az illegális migráció és az embercsempészek elleni fellépést.